vanavond eten we wijting op zn italiaans

Het is al weer een tijdje geleden, dus is het vandaag weer visdag. Ons laatste recept van de week is nog van voor de Kerst, dus hier de eerste bijdrage van Vistraiteur Roescher uit Raalte in 2008. De visboer geeft bovendien twintig procent korting op wijtingfilets, als je met onderstaand recept de winkel binnenstapt. Om vervolgens heerlijke wijtingfilets op Italiaanse te bereiden.

Wijting behoort tot de familie van de kabeljauw en wordt ook vaak samen met kabeljauw gevangen. Het voedsel van wijting bestaat vooral uit garnalen en kreeftachtigen. Daarvan worden zulke hoeveelheden verorberd, dat de garnalenvissers, elk jaar als er veel wijting onder de kust aanwezig is, een duidelijke teruggang in hun vangsten constateren. Wijting komt met name voor in de Noordelijke Atlantische Oceaan, van Portugal tot IJsland.

Het is een zeer smakelijke vis, beter nog dan kabeljauw; het vlees is wat zachter. In Nederland was wijting altijd ‘vis voor de poes’. Men heeft daarom gezocht naar een lekkere wijze om dit vetarme visje een nieuw imago te geven. Zo is het lekkerbekje ontstaan.

Een opvallende naam voor een vis die wel zeventig centimeter lang en bijna drie kilo zwaar kan worden. De hoogste leeftijd die ooit is geregistreerd is twintig jaar. Van de zijkant gezien heeft het lichaam van de vis een normale vorm, van bovenaf gezien is de vorm het beste te typeren als cirkelvormig. De kop is min of meer recht. De ogen zijn normaal van vorm en zijn symmetrisch.

Ons recept van de week vraagt echter om een heel andere bereiding van de wijting. Fruit de fijngehakte ui eerst samen met de in dunne reepjes gesneden wortel en knolselderij. Doe daar een laurierblad, peterselie en wat basilicum bij. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en maak deze saus dun met wat water.

Doe daarna wijtingfilets in een pan en giet de goed doorgeroerde saus eroverheen. Zorg ervoor dat de vis goed bedekt is door de saus. Eventueel kun je daar nog wat verdunde tomatenpuree aan toevoegen. Sluit de pan volledig af en laat de vis vijftien tot twintig minuten zachtjes gaar sudderen. Voeg naar smaak wat zout, citroensap en gehakte peterselie toe. Serveer dit gerecht met spaghetti waar wat room is doorgeroerd.

Ingrediënten

750 gram wijtingfilet

Olijfolie

Knolselderij

Basilicum

Room (koks, crème fraiche)

Citroensap

1 ui

1 wortel

1 laurier

1/2 bosje peterselie

1 blikje tomatenpuree

Op vertoon van dit recept ontvang je tot en met 31 januari twintig procent korting op wijtingfilets bij Vistraiteur Roescher in Raalte. Maximaal 1 kilogram per persoon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.