vanavond eten we pasta met garnalen

Het is weer tijd voor onze vaste wekelijkse rubriek, het recept van de week. Vorige week schotelde Vistraiteur Roescher uit Raalte ons Italiaanse Wijting op het bord, dit keer blijven we wat dichter bij huis. Vanavond eten we pasta met Hollandse garnalen en broccoli. Maar natuurlijk zijn andere combinaties met Hollandse garnalen ook heel goed mogelijk. Het klinkt misschien wat vreemd, maar ze smaken prima bij Spaanse paella.

Officieel wordt de Hollandse garnaal de Noordzee garnaal of grijze garnaal genoemd, in het Latijn aangeduid met de naam ‘Crangon crangon’. Wereldwijd zijn er ruim 1.950 verschillende garnalenfamilies te onderscheiden, waarvan er zo’n driehonderd ten behoeve van consumptie geëxploiteerd worden. De garnaal uit de Noordzee behoort hij tot de toptien van de commercieel belangrijkste garnaalsoorten.

De Noordzee garnaal is vijf tot zeven centimeter, heeft een doorschijnend lichaam en kan drie tot vijf jaar oud worden. De garnalen verschillen echter niet alleen in kleur en grootte van de gebruikelijke roze garnalen, ook de smaak en prijs is anders. Door hun kleine formaat zijn de Noordzee garnalen moeilijk te pellen. Het intensieve pel werk heeft uiteraard invloed op de prijs. Voor Nederland zijn de Waddenzee en de Zeeuwse kustwateren de belangrijkste vangstgebieden.

De visserij op Noordzee garnaal gebeurt met kotters die zijn uitgerust met zogenaamde boomkornetten; netten die naast de kotter worden voortgesleept. In de netten komen ook vele andere organismen zoals kleine garnalen, jonge platvis en krabben. Daarom beschikken de meeste kotters tegenwoordig ook over speciale apparatuur, waarmee de gehele bijvangst weer levend overboord kan worden gezet. Direct nadat de garnalen aan dek zijn gebracht worden ze gekookt, waardoor ze de bekende roze kleur en gekromde vorm krijgen.

Vervolgens gaan de garnalen naar de pel ateliers of pel machines. De Hollandse garnaal is klein en daarom heel moeilijk machinaal te pellen. Het handmatig pellen is daarentegen in ons land, vanwege de hoge loonkosten, veel te kostbaar. Slechts op bescheiden schaal worden hier in ateliers garnalen handmatig gepeld. De Nederlandse garnalensector heeft daarom in lage loonlanden, zoals Marokko pel-ateliers opgezet. Hier worden de garnalen volgens de strenge Nederlandse normen gepeld.

Garnalen worden vaak als ingrediënt van een maaltijd gebruikt, of in een vissalade. Grotere garnalen worden geroosterd of in de grill bereid. In ons recept van de week komen we garnalen tegen als smaaktoevoeger aan een roomsaus. Kook allereerst de pasta in tien minuten gaar, waarbij je de broccoliroosjes de laatste vijf minuten mee laat koken. Snijd intussen de bieslook of bosuitjes in dunne ringetjes.

Roer in een andere pan de roomkaas los met vier eetlepels kookvocht van de pasta. Schep de uienringen er ook door. Giet de pasta met de broccoli af en schep de roomkaas met de garnalen erdoor. Verwarm het geheel al roerende nog op een zacht vuur. Naar eigen inzicht kan smaak worden toegevoegd met zout en peper. Serveer het gerecht met geraspte Parmezaanse kaas.

Ingrediënten

400 gram Hollandse garnalen

400 gram pasta

800 gram broccoli

2 eetlepels bieslook of bosuitjes

200 gram roomkaas

Peter en zout

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.