vanavond eten we een barramundi schotel

Woensdag wordt Visdag, en dus brengt Vistraiteur Roescher uit Raalte vandaag weer een nieuw visrecept aan de man. Dit keer behandelt de visboer de Barramundi, een absolute nieuwkomer in visland. Hoewel de vis niet zo bekend is bij het grote publiek, komen zijn kenmerken sterk overeen met een vissoort die we allemaal wel kennen: De Baars. En die wisten we eerder al op Vlaamse wijze heerlijk te bereiden.

De Barramundi is een straalvinnige vis uit de familie van Latidae, maar behoort tot de baarsachtigen. Het is doorgaans een grijs- groene vis met een koperachtige flikkering. De Barramundi kan maar liefst twee meter groot worden en zestig kilogram wegen. De naam is afgeleid van de Aboriginal-taal en betekent letterlijk ‘grote schubben’. De vis komt oorspronkelijk uit de zuidkust van Australië vandaan, maar heeft zich inmiddels verspreid over de Grote en Indische Oceaan.

De vis wordt dan ook wereldwijd gekweekt als een delicatesse. Het fijne witte vlees, de milde smaak en het bevatten van relatief weinig graten maken de Barramundi tot een erg populaire vis, die op vele manieren bereid kan worden. Doordat de vis nauwelijks graten heeft, wordt deze veel geserveerd in restaurants. Gasten blijken nu eenmaal een hekel hebben aan het gefriemel met graatjes! In Nederland is er slechts een bedrijf dat zich bezighoudt met de vangst en kweek van de Barramundi.

Voor de roerbakschotel met Barramundifilets snijden we eerst de aardappelen in dobbelsteentjes. Maak de courgette schoon en snij deze in reepjes, pel en snipper de uit en knoflook. Bak de bacon knapperig en verkruimel hem. Verhit de olie, fruit de ui en knoflook hierin. Schep daarna de aardappelen, de cajunkruiden en het tomatensap erdoor en verhit alles zo’n vijftien minuten in een afgedekte pan. Roer het gerecht af en toe door. Snijd de vis in stukjes en meng ze met de courgette door de aardappelen. Verwarm het gerecht nog een kwartier, bestrooi het met oregano en serveer het direct op tafel.

Ingrediënten

350 gram vastkokende, geschilde aardappelen

1 courgette

1 ui

1 teentje knoflook

50 gram bacon

1 eetlepel olie

1 eetlepel cajunkruiden

2 deciliter tomatensap

400 gram barramundifilets

1 theelepel gedroogde oregano

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.