schuitema verliest veel c1000 winkels

De landelijke keten van Schuitema heeft bekendgemaakt dat zij in onderhandeling is met Ahold en CVC Capital Partners. Ahold wil namelijk een volledige verkoop van haar meerderheidsbelang van 73 procent Ahold in Schuitema. Bij de overname van de aandelen betaalt CVC een bedrag in contanten en draagt Schuitema minder dan 75 winkels door aan Ahold. Die worden dan geïntegreerd in de Albert Heijn-formule.

Simpel gezegd betekent de verkoop van Ahold dat er meer dan vijftig C1000-winkels worden omgezet naar een Albert Heijn. Op dit moment heeft Schuitema nog 443 C1000-filialen, waarvan de meerderheid franchise, zoals de supermarkten van Erik Kroeze in Raalte. Schuitema heeft tachtig eigen winkels, en juist over die supermarkten gaan de gesprekken met Ahold. Schuitema zegt dat het over ‘minder dan 75 filialen gaat’, Ahold rept over ‘meer dan vijftig winkels’.

De gesprekken tussen de drie partijen komen eigenlijk best wel onverwacht. Vandaag zou Schuitema namelijk haar plannen voor een reorganisatie bekendmaken, maar na het bekend worden van de gesprekken met Ahold wordt de mededeling over de interne structuur op de lange baan geschoven. Met de nieuwe strategische visie en de reorganisatie zou onder andere ook een ontslag van honderdvijftig arbeidsplaatsen gepaard gaan.

In 2007 heeft Schuitema, met voor Oost Nederland het centrum in Raalte, ruim dertig procent minder winst gemaakt dan het jaar daarvoor. Hoewel de totale omzet wel met 3,5 procent steeg, boekten de C1000-winkels slechts 35,2 miljoen euro winst. In 2006 bedroeg de winst nog 50,2 miljoen euro, overigens ruim drie procent minder dan in 2005. De daling is volgens Schuitema vooral te wijten aan eenmalige lasten, zoals het moderniseren van 59 winkels.

Wat het verdwijnen van Ahold binnen Schuitema precies voor de vestiging in Raalte betekent is niet precies bekend. Onduidelijk is ook of er bij het distributiecentrum in Raalte arbeidsplaatsen gaan verdwijnen, en of de uitbreiding van het centrum in Raalte in gevaar komt. Het bedrijf sprak onlangs nog uit graag te willen uitbreiden met nieuwbouw in Raalte en zou al extra grond hebben gekocht in de spoorzone.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.