salland is weer een stukje veiliger

Uit de laatste misdaadcijfers blijkt dat de regio IJsselland in 2007 weer een stuk veiliger is geworden. Met een daling van ruim zeven procent ten opzichte van voorgaande jaren, zijn er in vier jaar tijd 3.471 minder misdrijven gepleegd. Ook als je kijkt naar andere politieregio’s in Noord- en Oost-Nederland blijkt IJsselland op het moment één van de veiligste regio’s te zijn.

De meest opvallende dalingen in dit gebied werden veroorzaakt door het aantal fietsendiefstallen, auto- en bedrijfsinbraken en straatroven. De daling van het aantal gestolen fietsen valt volgens de politie te herleiden uit het feit dat deze vorm van criminaliteit regiobreed is opgepakt. Bij iedere staandehouding van een fietser – of dit nu bij een verlichtingscontrole of in verband met een andere overtreding is – wordt iedere fiets tegenwoordig standaard gecontroleerd op mogelijke afkomst van diefstal.

Maar hoe leidt dat dan tot minder diefstallen? Volgens de politie is dat niet zo lastig te verklaren. Als een fiets staat geregistreerd als gestolen wordt de berijder of houder hiervan altijd aangehouden op verdenking van heling. Dit heeft als effect dat veel mensen voorzichtiger worden met het kopen van een fiets via een ander kanaal dan de fietsenmaker. En als er minder via deze wegen fietsen worden gekocht, wordt het voor de ‘dief’ ook lastiger om zijn gestolen fiets van de hand te doen.

Een groot gedeelte van het ‘gevoel van veiligheid’ komt volgens de politie doordat er in IJsselland het afgelopen jaar een trend is gezet door veel met agenten op de mountainbike te werken. Dit heeft een sterk remmend effect op de gelegenheidsdief en geeft de gemiddelde burger een fijn gevoel dat er veel politie op straat is. Door een uitgebreide samenwerking met beveiligingsbedrijven hoopt de politie hetzelfde effect in 2008 ook te bereiken op bedrijventerreinen.

Hoewel de algemene cijfers positief zijn, maakt de politie zich wel zorgen over de toename van het aantal jeugdige verdachten. Met name jeugd tussen de twaalf en zeventien jaar heeft zich meer dan voorgaande jaren schuldig gemaakt aan het plegen van misdrijven. De meest voorkomende delicten waren mishandeling en vernieling, steeds vaker onder invloed van alcohol. Ook beledigingen aan het adres van politieagenten nam toe en is zelfs bijna verdubbeld tot 262 gevallen. Het zero-tolerance beleid wordt in 2008 dan ook krachtig voortgezet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.