salland is eigenlijk ook te klein voor gentech

“Het is niet verstandig om genetisch gemanipuleerde gewassen in Salland te verbouwen”, dat zegt Jan Overesch. De ecologisch landbouwer uit Raalte is principieel tegen de aanwezigheid van gentech, maar wanneer dit in Salland wordt toegepast zijn de gevaren nog vele malen groter. Het risico op besmetting is in een dergelijk gebied te groot. Gezonde en normale gewassen zouden besmet kunnen raken wanneer de proefvelden bijvoorbeeld te dicht op normale akkers staan.

Het perceel tussen Heino en Lemelerveld waar gentech mogelijk wordt toegepast, ligt in een twintig hectare groot omkaderd gebied. Het uiteindelijke proefveld wordt kleiner, maar het gebied is zo groot aangegeven om acties tegen te gaan. Gentech is een controversieel onderwerp, daarom wil de politiek voorkomen dat actievoerders proefvelden eenvoudig kunnen vernielen. Precieze locatie en omvang zijn daarom nog onbekend.

Een proefveld met genetisch gemanipuleerde gewassen moet op minstens 25 meter afstand liggen van bijvoorbeeld een gewoon maïsveld. De afstand ten opzichte van biologische teelt bedraagt minimaal 250 meter. Hoewel die afstand behoorlijk groot lijkt, voorziet Overesch alleen maar problemen. “Eigenlijk is Nederland te klein voor genentische manipulatie. Het is niet te vergelijken met bijvoorbeeld Argentinië, waar ze heel grote vlaktes hebben.”

Het gevaar zit volgens Overesch vooral in de kans op besmetting van genetisch gemanipuleerde producten op normale gewassen en biologische teelt. “Neem nu het voorbeeld van een bij”, stelt Overesch. “Die vliegen overal heen, over veel grotere afstanden dan 250 meter en dus is de kans op besmetting groot. Daarnaast is het belachelijk dat de precieze locatie van het proefveld in Salland ook nog niet bekend is, omwonende telers kunnen zo onmogelijk voorzorgsmaatregelen nemen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.