raalte presenteert drie varianten voor logs

Tijdens een drukbezochte informatieavond heeft de gemeente Raalte gisteren toelichting gegeven over de inrichting van de landbouwontwikkelingsgebieden (LOG’s). Tijdens de avond zijn er drie modellen gepresenteerd voor de ontwikkeling van de intensieve veehouderij in Salland. In totaal zijn er in dit gebied vier gebieden aangewezen in Luttenberg, Raalte, Haarle en Heeten.

De LOG’s zijn aangewezen om in de nabije toekomst intensieve veehouderij op te houden. Bedrijven mogen zich daarop vestigen met een omvang tot drie hectare, en dat betekent dat onder andere ook grote kippenstallen en varkensflats mogelijk zijn. Per gebied zijn er nu drie verschillende modellen gepresenteerd, die allen wel gelijke kenmerken bevatten.

De alternatieve modellen zijn per gebied uitgewerkt (zie bijlagen onder dit artikel), maar de basiskenmerken van de modellen zijn in ieder gebied gelijk. In alle gevallen spreekt de eerste variant van hervestiging van intensieve veehouderij op de al bestaande locaties. Dat betekent dus dat er geen nieuwe bedrijven bijkomen, maar dat de huidige bedrijven wel wordt toegestaan om door te groeien.

Het tweede alternatief is een gebundelde nieuwvestiging van intensieve veehouderijbedrijven. Deze variant is echter wel aan strikte voorwaarden gebonden. Zo moeten boeren veel gebruik maken van technische middelen om de geur te reduceren. Doordat de bedrijven gebundeld bij elkaar worden geplaatst betekent dit dat er rekening wordt gehouden met de ontwikkeling van een nieuw landschap met nieuwe architectuur. Per gebied (LOG) mogen er bovendien maar vier bedrijven worden gevestigd volgens dit model.

In het derde model wordt er als enige gerept over een verspreide nieuwvestiging. Net als in de tweede variant wordt hier ook rekening gehouden met vijfduizend tot tienduizend varkens per bedrijf. Ook de technische middelen om de geur te reduceren zijn een vereiste, maar moeten de bedrijven passen in het bestaande landschap en de bestaande architectuur. In totaal mogen er maar twee veehouderijbedrijven bij elkaar in de buurt staan, en in principe langs bestaande wegen.

De in het gebied wonende agrariërs kunnen via een reactie laten weten naar welke variant hun voorkeur uitgaat. De betrokkenen kunnen nog uiterlijk tot maandag 4 februari hun reactie bij de gemeente deponeren. Dat kan via de website van de gemeente Raalte of per post. In het laatste geval moeten de formulieren verstuurd worden naar de gemeente ter attentie van mevrouw S. Uenk, antwoordnummer 20, 8100 VB Raalte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.