raalte moet hard optreden inzake genmais

De Socialistische Partij (SP) maakt zich zorgen om de toestand van het plattelandsleven in Salland. Dat blijkt uit een ingezonden brief van Kartika Liotard, lid van het Europees Parlement voor de SP, die wij via de Raalter SP-fractievoorzitter Willy Lourenssen toegestuurd kregen. Volgens de SP moeten we zeker geen grote onbekende risico’s lopen met gezondheid en voedselveiligheid.

De gemeente Raalte zou zich met hand en tand moeten verzetten tegen de huidige afbraak van het platteland. Liotard reageert daarmee op de plannen van het Amerikaanse bedrijf Monsanto om in de buurt van Heino genetische proeven met maïs te doen. Ook de toekomstige intensieve veeteelt in Salland doet afbraak aan het plattelandsleven. Zowel intensieve veehouderij als een genetische ingreep met nog lang niet bekende gevolgen zet het hele lokale ecosysteem op z’n kop.

“De vergunning die het ministerie van VROM heeft verleend aan Monsanto om onder andere in Heino sciencefiction maïs te verbouwen is een frontale aanval op boeren, consumenten en dieren. De gemanipuleerde maïs komt als voer voor varkens in megastallen uiteindelijk op ons bord terecht. En intussen wordt het platteland gereduceerd tot industriepark voor onnatuurlijke producten. Raalte wordt zo onderdeel van de handelsoorlog die Europa en de VS uitvechten over het toestaan van genetische gemanipuleerd voedsel.”

”In juli 2004 keurde Europa na zware Amerikaanse en Canadese druk de NK603-maïs van Monsanto goed voor gebruik als veevoeder. Monsanto is niet een vriendelijk Belgisch bedrijf, maar een agressieve Amerikaanse multinational en actief over de hele wereld. De NK603-maïs is door Monsanto niet ontwikkeld omdat het betere maïs zou zijn, maar enkel omdat deze resistent is tegen haar eigen onkruidbestrijdingsmiddel RoundUp. Geld is de enige drijfveer. De gevolgen voor voedselveiligheid, dierenwelzijn en biodiversiteit zijn voor Monsanto niet interessant, maar des te meer voor Raalte.”

”Het Franse onderzoeksinstituut Crii-Gen stelde vorig jaar vast dat NK603-maïs lever- en nierafwijkingen veroorzaakte bij dieren. Zij deed die uitspraak op basis van door Monsanto zelf aangeleverd onderzoeksmateriaal. Toch is dit voor de Europese Unie en het ministerie van VROM blijkbaar geen reden om voorzichtiger te worden. Met gezondheid en voedselveiligheid moeten we geen grote onbekende risico’s gaan lopen. Wij zitten niet te wachten op een nieuwe Softenonvariant.”

”Raalte loopt nu al grote milieurisico’s. Het proefveld ligt op 250 meter afstand van gewone maïsvelden, dat is volgens Monsanto genoeg om besmetting te voorkomen. Maar dat is een leugen. In de Amerikaanse staat British Columbia groeide NK603 spontaan tot in vijf kilometer omtrek van een Monsanto-veldje. Ook het platteland van Raalte is geen laboratorium waar je alles onder controle kunt houden. De biodiversiteit wordt door genproducten verder afgebroken omdat deze meer kans hebben te overleven in een omgeving waar steeds meer chemicaliën gebruikt worden. Een genetische ingreep met nog lang niet bekende gevolgen zet het hele lokale ecosysteem op z’n kop.”

”Door Monsanto gemanipuleerde maïs die alleen resistent is tegen Monsanto’s eigen onkruidbestrijder maakt deel uit van de ontwikkeling om landbouw en veeteelt in de hele wereld verder te industrialiseren. De megavarkensstallen die ook in Salland onderwerp van discussie zijn passen hier naadloos bij aan. Het is deze multinationals niet te doen om meer of beter voedsel te verbouwen voor de wereldbevolking, maar om deze sector juist te monopoliseren. NK603-maïs is gepatenteerd, geen boer mag die zonder betaling aan Monsanto zaaien, ook niet in de derde wereld. De voorbeelden van lokale boeren die massaal ten onder gaan aan deze afhankelijkheid zijn legio. Nederlandse boeren hangen nu al aan het zijden draadje van de bank en krijgen daar via genmaïs nog een geldeiser bij.”

”In het Europees Parlement vecht ik tegen de toename van genetisch gemanipuleerde producten. Maar de echte strijd wordt lokaal gevoerd. De gemeente Raalte zou zich met hand en tand moeten verzetten tegen de huidige afbraak van het platteland. Megastallen, sciencefiction maïs, ze horen hier niet thuis!”

Kartika Liotard, lid van het Europees Parlement voor de SP

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.