plannen voor behoud van het boetelerveld

Overijssel is gestart met het maken van beheerplannen voor de Natura 2000 gebieden in de provincie. In deze plannen wordt per gebied vastgelegd welke maatregelen nodig zijn om bijzondere landschappen, dieren en planten te beschermen. Voor deze regio komt alleen het Boetelerveld in aanmerking.

Natura 2000 is het Europese netwerk van natuurgebieden die zijn beschermd vanwege hun bijzondere natuurwaarden. De overheid heeft in het kader van de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn 162 natuurgebieden aangemeld, waarvan er 25 in Overijssel liggen.

In totaal maakt de provincie Overijssel voor zestien gebieden de beheerplannen zelf. Voor de overige Overijsselse Natura 2000 gebieden zijn LNV, Rijkswaterstaat en de provincie Gelderland (voor de uiterwaarden van de IJssel) verantwoordelijk. Ook zijn gemeenten, waterschappen, Staatsbosbeheer, Dienst Landelijk Gebied, Natuurmonumenten, LTO en Recron betrokken bij het opstellen van de beheerplannen.

Uiterlijk in 2011 moet in beheerplannen zijn vastgelegd welke maatregelen nodig zijn om de natuurgebieden voor de toekomst te behouden. Het beheerplan voor de Wieden Weerribben in Steenwijkerland en Zwartewaterland is als eerste opgepakt en wordt nog in het eerste kwartaal van 2008 gepubliceerd. Het Boetelerveld in Raalte is als vijfde gebied aan de beurt. Tegen die tijd worden er enkele informatiebijeenkomsten georganiseerd.

“Wij hechten er als provincie veel belang aan dat iedereen op een goede manier wordt betrokken in de totstandkoming van de beheerplannen”, zegt gedeputeerde Piet Jansen, verantwoordelijk voor Landelijk gebied, landbouw en water. “Ik begrijp wel dat bewoners en ondernemers in en rond de natuurgebieden zo snel mogelijk willen weten of en met wat voor maatregelen zij te maken krijgen. Daarom gaan we aan de slag met de plannen en komt die duidelijkheid er uiteindelijk ook.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.