nita en heleen hebben genoeg werk in nepal

Nita de Winter en Heleen Holtkuile uit Olst zitten inmiddels al ruim twee weken in Nepal, om daar te werken in een kindertehuis. In dat tehuis wonen weeskinderen die ouders hebben verloren in de oorlog. Op woensdag 19 december vertrokken beide dames naar het buurland van China en India. Inmiddels zijn ze daar al gewend en hebben ze het ontzettend leuk.

Nita en Heleen hebben hun reis naar Nepal zelf bekostigd, net als hun onderkomen daar. Het kindertehuis waar ze werken is een mooi, pasgebouwd huis, waar op dit moment 22 kinderen in wonen. Zij hebben allemaal hun vader verloren in de oorlog en een enkeling heeft ook geen moeder meer. Het huis waarin zij leven is op dit moment nog erg ruim. Het is dan ook de bedoeling dat er in de toekomst vijftig kinderen worden opgenomen.

“Qua meubilair en aankleding van het huis is er vrijwel niets”, vertelt Heleen. “Nita en ik zijn dan ook van plan om een deel van het geld dat we hebben opgehaald daaraan te besteden.” Maar ook op onderwijsgebied valt er veel bij te dragen. “De kinderen zijn erg goed in het uit hun hoofd leren van vraag en antwoord. Ze dreunen de antwoorden zo op, maar als je ze vraagt naar wat ze nu eigenlijk hebben gezegd, hebben ze daar geen idee van.”

Momenteel gaan er 21 kinderen naar een Engelse school en dat maakt het voor de dames wat makkelijker. Maar gezien het onderwijssysteem is het hard werken om alles duidelijk te krijgen. Nita en Heleen zijn dan ook meestal aan het overhoren en dingen aan het uitleggen hoe alles in elkaar steekt. “Best leuk om te doen hoor, want je ziet sommige kinderen echt verrast kijken als je iets uitgelegd hebt wat ze nooit hebben begrepen. Wat dat betreft zijn we zeker nuttig bezig”, aldus Heleen.

In de spaarzame uurtjes die Nita en Heleen vrij zijn bestaat er voor hen de mogelijkheid om tv te kijken. “We hebben in de buurt niet zo veel te doen, want het lijkt een beetje het platteland waar we zitten. Er zijn een paar kleine winkeltjes, maar echt veel hebben we er niet aan. Binnenkort krijgen we een fiets, dus dan worden we wat mobieler. Nu zijn we elke zondag en woensdag vrij en kunnen we leuke dingen voor onszelf doen. Het is ook wel fijn om er even tussenuit te kunnen”, aldus Nita.

Overigens kreeg Nita nog een leuk bericht te horen van de plaatselijke bevolking. Haar naam schijnt namelijk een Nepalese afkomst te hebben. “Iedereen zegt hier namelijk: ‘Ohhh, Nita! Like the Nepali name?’”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.