niet alleen raalter wethouders zijn opgestapt

Het aantal wethouders dat vrijwillig of gedwongen is opgestapt, is in één jaar verdubbeld. In 2007 vertrokken er 131 wethouders, van wie er 77 het veld ruimden na een politieke vertrouwensbreuk. Dat bericht las Onze Man vanochtend in het landelijke nieuws. Hij moest meteen aan de gemeente Raalte denken.

In Raalte stapten het afgelopen jaar twee wethouders op. Jean Paul Gebben en Jos Elshof vertrokken weliswaar vrijwillig, maar zijn samen toch goed voor zo’n 1,5 procent van de in totaal 131 opgestapte wethouders in heel Nederland. Een jaartje eerder (2006) stapten er nog 53 wethouders op, van wie 29 om politieke redenen. In totaal zijn er daarmee sinds de raadsverkiezingen van maart 2006 al 181 wethouders opgestapt, van wie 106 na een politiek conflict. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het weekblad Binnenlands Bestuur dat vandaag werd vrijgegeven.

Belangrijke verklaring voor deze ontwikkeling is een benoeming tot burgemeester. Dertien wethouders maakten zo’n promotie, waaronder dus ook Jean Paul Gebben. Hij ging op 1 oktober 2007 aan de slag als burgemeester van de gemeente Renkum. Wethouders die na een politiek conflict moesten vertrekken, zijn vooral lid van een lokale partij: Er sneuvelden er daarvan 25 na een vertrouwensbreuk. De PvdA zag de meeste wethouders (32) vertrekken. Bij de helft daarvan lag een politiek conflict aan de basis daarvan. De ChristenUnie verloor vijf wethouders.

Overigens tekent Binnenlands Bestuur erbij aan dat 2007 met 77 gedwongen vertrokken wethouders nog heel ver achterblijft op het ‘rampjaar’ 2004. Toen moesten er maar liefst 145 wethouders om politieke redenen aan hun stutten trekken. Maar als deze trend doorzet, belooft het jaar 2008 – het tweede volledige jaar van een duale raadsperiode – niet zo heel veel goeds. In dit duale, in 2002 geïntroduceerde systeem zijn wethouders geen lid van de raad meer.

Tot slot las Onze Man nog een aardig feitje over burgemeesters. Afgelopen jaar verdwenen er zes burgemeesters na een politiek conflict, twee meer dan in 2006. Het jaar waarin onder andere Alex Bolhuis in Raalte aan de kant werd gezet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.