met je mobiel 112 bellen is niet altijd handig

Met je mobiele telefoon naar 112 bellen. Dat blijkt vanuit Salland niet altijd even handig. “Je wordt dan namelijk rechtstreeks naar Driebergen doorverbonden en niet zoals gebruikelijk naar Zwolle”, legt Raalter commandant Gerrit Euvelman uit. “En in Driebergen hebben ze nog wel eens moeite met het doorschakelen naar de regio.”

Hoeveel vertraging de Raalter brandweer hierdoor oploopt is niet bekend. “Het is moeilijk te meten hoeveel minuten het kost. Maar het is wel de hoofdoorzaak dat de norm van binnen acht minuten bij een brand niet altijd gehaald wordt.”

Onlangs verscheen er van het Ministerie van Binnenlandse Zaken een rapport waarin aanrijtijden van de brandweer per gemeente waren onderzocht. Raalte scoorde gemiddeld met 22 procent. Dat betekent dus dat in 2007 de brandweer Raalte in 22 procent van de gevallen te laat op de plaats van de brand was. Euvelman heeft zijn twijfels bij het onderzoek: “Dit cijfer klopt niet. Volgens eigen onderzoek komen we er gunstiger af. Dat zit dan nog zelfs onder de vijftien procent. We snappen dan ook niet goed hoe ze bij dat hogere percentage komen.”

Maar dan nog, de brandweer komt nog bij zo’n vijftien procent van de gevallen te laat. Toch is de commandant niet ontevreden. “We zitten in vergelijking met andere korpsen nog aan de positieve kant. Het kan altijd beter, maar ik ben redelijk tevreden.”

Waar zitten de problemen? “Het genoemde mobiele bellen is de hoofdoorzaak. Maar er zijn verschillende factoren natuurlijk”, weet Euvelman. “Een voorbeeld: De politie wordt gebeld, want er is een ongeluk gebeurd. Eenmaal daar aangekomen blijkt er een man vast te zitten en moet de extra hulp van de brandweer worden ingeroepen. Dan gaan we er snel heen, maar vanaf het moment dat het ongeluk gebeurde tot onze aankomst zit dan al weer een veel te grote tijd.”

Verder zijn er nog de ‘gebruikelijke’ probleempjes. “Iemand is zo in paniek dat het eerst een paar minuten duurt voordat diegene goed kan uitleggen wat er nu precies aan de hand is.” Ook zijn er problemen met de drempels en rotondes in Raalte. “Daar zijn er erg veel van. Het kan nog net, maar het moet niet erger worden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.