meer subsidie voor alle gezonde sportclubs

Sportclubs die het maatschappelijk belang in hun beleid zwaar laten meetellen, krijgen in de gemeente Raalte voortaan meer subsidie. Dat voorstel komt donderdag 10 januari in de raad. Sportclubs krijgen een vast bedrag als basis. De subsidie loopt op als er ook aandacht is voor sociale omgang, stimuleren van gezond gedrag en het verbeteren van de leefbaarheid.

Bij sociale omgang (ze staan niet zo letterlijk in het voorstel van burgemeester en wethouders) moet je denken aan de manier waarop leden van een sportclub met elkaar, maar tevens met tegenstanders omgaan. Stimuleren van gezond gedrag begint natuurlijk in de kantine. Roken mag niet meer vanaf 1 juli, nu wordt er in al die kantines nog rustig gerookt. Maar de baromzet is ook vaak de kurk van een club. En op de vette hap, ook snoep voor kinderen, zit een leuke winstmarge.

Het verbeteren van de leefbaarheid is een heel breed begrip waar ook zaken als vernielzucht onder zouden kunnen vallen. Maar ook het zoeken, onderhouden en inzetten van vrijwilligers valt daar onder. Want iemand die vrijwilliger is, werkt alleen daarom al mee aan leefbaarheid.

Als een club bewust beleid maakt van dat soort zaken, kunnen ze daar voor beloond worden. Extra subsidie, maar ook een stukje ondersteuning. Want de gemeente heeft twee sportconsulenten aangenomen die hun diensten aan de clubs aanbieden. Daar waar een bestuur wel wil, maar niet weet hoe of niet weet waar ze de tijd vandaan moet halen, kunnen de consulenten de helpende hand bieden.

Het nieuwe subsidiebeleid gaat niet van vandaag op morgen in. De gemeente Raalte neemt er een aantal jaren voor. Clubs die terug zouden vallen in subsidie krijgen daardoor de tijd actie te ondernemen om te scoren op de drie peilers van dat nieuwe beleid. De gemeente verwacht dat met de nieuwe regeling, clubs meer gaan samenwerken en ziet op die manier multifunctionele accommodaties ontstaan die door meerdere sportclubs gebruikt kunnen worden.

Ook ziet de gemeente meer samenwerking ontstaan tussen de sportclubs en instellingen op gebied van welzijn. Want daar ligt een deel van de kennis die de clubs moeten binnenhalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.