knijpt agent in salland ook een oogje dicht

De politiebonden hebben wederom nieuwe (en vooral zwaardere) acties aangekondigd in hun strijd voor een betere cao. Er zullen alleen nog maar boetes worden uitgeschreven als de openbare orde of de veiligheid in het geding is. Of oom agent in Salland nu ook af en toe al een oogje dichtknijpt, is niet helemaal duidelijk.

Wim Dierkx, woordvoerder van de politie IJsselland, verwijst ons meteen door naar de vakbonden. En als we die mogen geloven, dan wordt er in de regio Salland binnenkort weldegelijk gestaakt. Want de Nederlandse Politiebond (NPB) gaat in de loop van de maand over tot verschillende landelijke stakingen bij de politie. Als het aan de NPB ligt zullen de komende twee weken meerdere korpsen het werk neerleggen. Op 23, 28 en 31 januari staken agenten in het hele land. “We draaien dan een zondagsdienst”, zegt Hans van Duijn van de NPB in de Volkskrant.

Sinds eind december 2007 voeren diverse politieagenten al een coulanter boetebeleid bij kleine overtredingen. Maar als het aan de bonden ligt, wordt de kans op een boete nog kleiner. Ook zwaardere overtredingen worden vanaf volgende week niet meer beboet. “Het is aan de individuele agent om te bepalen hoe ver hij gaat. Maar een automobilist die ’s nachts 50 kilometer te hard rijdt op een rustige weg waar het niet glad is, zou hij bijvoorbeeld geen boete kunnen geven”, zegt Gerrit van de Kamp van de ACP, eveneens in de Volkskrant.

De politiebonden liggen sinds begin december in de clinch met Guusje ter Horst, minister van Binnenlandse Zaken. De minister heeft de politieagenten een loonverhoging van 5,75 procent over twee jaar aangeboden. Ze biedt agenten op straat die al een jaar aan de top van hun schaal zitten, tevens een toeslag van honderd euro bruto per maand. De bonden vinden dat te weinig. Maar over hoe groot de loonstijging wel moet zijn, zijn ze het oneens. De ACP eist een verhoging van tweehonderd euro netto. De NPB zet in op 6,6 procent loonsverhoging in twee jaar.

Minister Ter Horst vindt dat de bonden te snel tot actie overgaan, aldus een woordvoerder. “Iedereen mag actie voeren voor een betere cao, maar wel nadat de onderhandelingen mislukt zijn. De bonden willen niet eens onderhandelen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.