ivn wil grotere aandacht voor weidevogels

Wie aandachtig naar de verhalen van boeren over vroeger luistert merkt dat de weidevogels het in ons land moeilijk hebben. Naast beperkte overheidssteun is de inzet van boeren en vrijwilligers dan ook hard nodig om weidevogels zoals de Grutto, Kievit en Tureluur op het agrarische grasland te behouden. Ook in Salland is het aantal vogels schrikbarend teruggelopen en zijn er nog vele witte gebieden waar de inzet van vrijwilligers en boeren van groot belang kan zijn.

In de gemeentes Raalte en Olst-Wijhe zijn gelukkig nog een klein aantal leden van het IVN actief, maar er is altijd vraag naar meer vrijwilligers. Het IVN, afdeling de Grutto Olst-Wijhe, organiseert daarom binnenkort een cursus voor vrijwilligers en boeren die meer willen weten over de weidevogel en het beheer daarvan zelf ook actief ter hand willen nemen. Aan de orde komen onder meer het inventariseren van weidevogels, zoeken van de nesten, het markeren van de nesten en het bieden van nazorg voor de jonge vogels.

Tijdens de cursus wordt naast theorie ook in de praktijk geleerd hoe het balts- en broedgedrag zijn te herkennen en hoe de nesten en jongen zijn te vinden en te beschermen. Om dit werk te kunnen doen, is goed contact met de agrariërs van belang. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze in de periode eind maart tot de tweede week van juni elke week ongeveer vier uur in hun gebied op pad gaan. Dit zal gebeuren onder begeleiding.

De cursus vind plaats in Olst-Wijhe en start op dinsdagavond 19 februari en loopt door tot de zomer van 2008. Bijeenkomsten zijn er verder op dinsdagavond 26 februari en dinsdagavond 24 juni. De excursies zijn op zaterdagmorgen 22 maart, 12 april en 17 mei in het veld. De kosten bedragen 12,50 euro per persoon. Naast kwalitatieve docenten voor de cursus ontvangen de deelnemers uitgebreide documentatie. Belangstellenden kunnen zich voor 12 februari inschrijven bij Margriet Heuvelink op telefoonnummer 0570-524594.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.