Home / archiefcentraal / hoogtevrees geeft koeien stress bij melken

hoogtevrees geeft koeien stress bij melken

Ook koeien hebben hoogtevrees. Door dat bericht werd Onze Man vandaag opgeschrikt in de wachtkamer van de tandarts. Hij las het opmerkelijke bericht in het NRC Handelsblad van vorige week een keer. Een opmerkelijk bericht, omdat Onze Man altijd dacht dat koeien nauwelijks diepte kunnen zien. Hun ogen, toch al niet goed, zouden daarvoor niet op de goede plek in hun kop zitten. Maar het zit dus anders…

Dat koeien hoogtevrees hebben is weldegelijk relevant, omdat bij veel melkapparatuur sprake is van abrupte hoogteverschillen tot een meter, opdat degene die de machine bedient, gemakkelijk bij de uiers kan. Die hoogteverschillen leveren dus stress op voor de koe, aldus Australische en Nieuw-Zeelandse dieronderzoekers.

Van andere jonge landdieren, waaronder ratten, katten, geiten, varkens, honden, lammetjes en kippen, en van mensenbaby’s was al bekend dat ze hoogtevrees hebben. Dat is onderzocht met een opstelling die de ‘visuele klif’ heet: Een glasplaat die aan de ene kant op een ondergrond rust, maar aan de andere kant in de lucht zweeft, vergelijkbaar met de glazen vloer in bijvoorbeeld de CN Tower in Toronto. De jonge dieren vermijden in die opstelling steeds het ‘diepe’ deel – een waarschijnlijk aangeboren reactie.

Bij de grotere dieren – zoals koeien – was zulk onderzoek nog niet gedaan, onder meer omdat daarvoor dan een grotere visuele klif met dikker glas nodig zou zijn, en die was er nog niet. Maar de Australische en Nieuw-Zeelandse dieronderzoekers pakten het anders aan: ze leidden 25 zwartbonte koekalfjes van een jaar oud, die nog nooit gemolken waren, voor het eerst door de melkstal, en schermden voor de helft van de kalfjes het diepe gedeelte af (maar niet de apparatuur).

De kalfjes werden vijf dagen lang driemaal daags door de stal gedreven, zonder te worden gemolken. De eerste dag deden de kalfjes er langer over als ‘t diepe gedeelte niet was afgeschermd; ze aarzelden vaker en moesten vaker opgejut worden door de boer. Na die eerste dag leken de kalfjes aan het hoogteverschil gewend, maar hun hartslag bleef ook na vijf dagen nog hoger dan dat van de kalfjes uit de controlegroep. Wat zouden Sallandse boeren hier eigenlijk van vinden?

Lees ook

Tragiek en romantiek bij Podium Heino

HEINO – Acteursechtpaar Trudy de Jong en Theo de Groot brengt op vrijdag 1 oktober …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.