het is 2008 roken gaat dit jaar in de ban

Het is 1 januari en daarmee is een aantal nieuwe regels en wetten van kracht geworden. Zo zijn drank en rookwaar flink duurder geworden. Drankreclame mag voortaan niet meer vóór 21.00 uur op de televisie. En de vliegbelasting gaat ook omhoog. Tegelijk geldt er vanaf vandaag een rookverbod op heel Schiphol. Er zijn geen rookzones meer.

Daar kunnen de rokers vast oefenen, want op 1 juli gaat ook het algehele rookverbod in alle horeca in. Dus ook in restaurants en in disco’s voor kinderen zoals Kabaal in Haarle. Daarmee loopt Nederland trouwens nog mijlenver achter op bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Daar mag je al heel lang alleen nog maar op straat roken. Maar daar kun je bijvoorbeeld ook nergens drank krijgen als je jonger bent dan 21 jaar.

Overigens meldt Horeca Nederland dat zeventig procent van de Nederlandse horeca niet wacht op landelijke wetgeving. Zeven op tien gelegenheden gaat vanaf vandaag zelfstandig en uit vrije wil rookvrij. Of daar ook Sallandse bedrijven onder zitten, is ons onbekend.

Op gebied van milieu verandert er ook al het een en ander. Er komt een extra belasting op verpakkingsmateriaal, zodat de koekjes duurder worden als de fabrikant ze per stuk, per drie en per pak verpakt. Bij rijlessen leer je minder snel optrekken, gedoseerd gas geven en remmen, in de hoogste versnelling rijden. Je leert zelfs op de TomTom rijden. Daardoor kun je veel meer kilometers met een liter brandstof rijden.

Verder heeft ieder huis heeft sinds vandaag een milieulabel. Zo kun je zien of het huis dat je koopt energiezuinig is. Het gaat daarmee onderdeel van het onderhandelingsspel worden. Wie goede ideeën heeft op gebied van duurzaam, kan vanaf vandaag een subsidie aanvragen bij Economische Zaken in het kader van een ’Stimuleringsregeling Duurzame Energie’.

De pil wordt daarnaast weer vergoed en de gratis tandarts geldt tot en met 22 in plaats van 18 jaar. Maar de no-claimregeling die je vrijwillig kon afsluiten vervalt, daar komt een verplicht eigen risico van honderdvijftig euro voor terug. De politie mag soepeler omgaan met onze persoonsgegevens en een conducteur mag niet iemand meer aanhouden.

Benzine-auto’s hoeven pas naar de APK als ze vier jaar oud zijn, daarna pas als ze zes zijn en vervolgens ieder jaar. Diesels en LPG’s moeten nog gewoon ieder jaar vanaf hun derde. Oldtimers moeten eens in de twee jaar naar de keuring. Dat we het jaar allemaal maar weer goed en gezond door mogen komen, op naar 2009!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.