glazen huis laag zuthem bijna bewoond

Een huis dat voor de helft uit glas bestaat? Inderdaad… In landen als China, Rusland, Zwitserland, Oostenrijk en Engeland zijn zulke woningen inmiddels al te vinden. Ook aan de Zuthemerweg bij Laag Zuthem werd onlangs zo’n huis gebouwd. De bewoners, Barbera Schoemaker en Arie van Esveld, staan op het punt om dit derde ‘Huf Haus’ in Nederland te betrekken.

Het onderkomen bevindt zich op het terrein van de De Zunnebelt, een voormalig boerenbedrijf, gelegen bij de landgoederen Den Alerdinck en De Colckhof. Een Huf Haus bestaat voor een groot deel uit glas en een groot deel uit hout. Wat Nederland betreft, is alleen in Groningen en Vaals een Huf Haus te vinden. Het aardige van zo’n huis is dat het ‘buiten’ naar ‘binnen’ haalt. Dat treft, want de toekomstige bewoners zijn échte buitenmensen.

Vrienden van het paar hadden een huis dat volgens hetzelfde principe was gebouwd. Het idee van veel licht en het gebruik van natuurlijke materialen sprak ze erg aan, daarom benaderden ook zij de Duitse firma Huf Haus, die het huis gebouwd had. Huf Haus is een familiebedrijf dat al drie generaties bestaat. Het bijzondere is dat dit bedrijf een uniek totaalconcept heeft ontwikkeld: Van architectuur tot inrichting. Schoemaker en van Esveld zijn er zeer lovend over.

Het huis (een pilot-project) is volgens alle laatste Nederlandse normen neergezet, volgens het nieuwste bouwbesluit. Volgens de bewoners zijn de procedures gevolgd en verliep samenwerking met de gemeente en welstandscommissie probleemloos. Wél kregen de bewoners het advies om in plaats van de originele witte panelen een andere kleur en materiaal te kiezen.

Het huis werd in razend tempo neergezet, in slechts tien weken stond het er al (exclusief fundering). De vele ramen zijn voorzien van geïntegreerde zonwering. Privacy is enigszins gewaarborgd, want het meeste glas bevindt zich aan de achtergevel van het huis, waar het zicht vrij is.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.