genmais in de vs lost het probleem niet op

De mogelijke komst van het Amerikaanse bedrijf Monsanto naar de gemeente Raalte leidt tot tegenstand. Hans de Kort tekende inmiddels al officieel bezwaar aan bij het ministerie van VROM en Kartika Liotard, lid van het Europees Parlement voor de SP, maakt zich in Brussel sterk voor het belang van de Sallandse landbouw. Tevens hebben verschillende biologische boeren al een ernstig wantrouwen uitgesproken over de komst van Monsanto.

Het proefveld voor genetisch gemanipuleerde maïs tussen Heino en Lemelerveld maakt dus nogal wat los. Van allerlei kanten komen er steeds meer negatieve reacties binnen. Vanuit de kant van Monsanto blijft het vooralsnog rustig, maar enig speurwerk op internet leert ons dat het Amerikaanse bedrijf lang niet helemaal zuiver is. Wie er verschillende bronnen op naslaat merkt dat Monsanto helemaal niet zo’n leuk bedrijf is als gedacht.

Toch mogen de Amerikanen, met onder andere ook een vestiging in België, wel in Salland testen met genetisch gemanipuleerde maïs. In eigen lang stuiten die werkzaamheden op veel bezwaren, in Frankrijk zijn dergelijke methoden al verboden. Waarom moet zo’n multinational dan uitwijken naar Nederland, naar Salland?

In onze nieuwspoll van verleden week stelden wij dat Monsanto maar lekker in Amerika moet blijven met hun proeven. Wat blijkt, wel meer mensen vinden dat die genetisch poll gemanipuleerde gewassen hier niet thuishoren. Het gaat ten koste van landbouw, zowel biologisch als normaal. De kans op kruisbestuiving is onder andere te groot. Bijna honderd mensen stemden afgelopen week op onze poll, 67 procent daarvan ziet de Amerikanen het liefst zo snel mogelijk vertrekken. Ongeveer een kwart van de stemmers is van mening dat Monsanto (ook) niet in de Verenigde Staten moet experimenteren met de maïs. Tien procent had geen mening.

De hele ophef over de komst van gentech naar Salland laat de mensen in deze regio blijkbaar niet koud. Op onze redactiemail verscheen echter een bericht die al het bovenstaande in een heel ander perspectief plaatst. “Als je de vraag of de proeven in de Verenigde Staten moeten plaatsvinden met ja beantwoordt, verleg je het probleem”, stelt biologisch landbouwer Jan Overesch. “De oplossing is gewoon om wereldwijd te stoppen met genetische manipulatie, maar verschuif niet het probleem van Europa naar de Verenigde Staten.” En zo is het!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.