Home / archiefcentraal / geen bezorgdheid om installatie nieuw orgel

geen bezorgdheid om installatie nieuw orgel

Het uit 1927 daterende Adema-orgel, bestemd voor de basiliek van de Heilige Kruisverheffing in Raalte, zal gewoon met Pasen 2008 in gebruik worden genomen. Hoewel er ‘slechts’ 60.000 euro van de benodigde anderhalve ton is binnengehaald, is er geen enkele aanleiding om te denken dat de installatie van het nieuwe orgel hierdoor vertraging oploopt. Dat verzekerde Geert Hannink ons desgevraagd namens het Cultuurfonds.

“Omdat er nog geen anderhalve ton bij elkaar is, wil dat nog niet zeggen dat we bezorgd moeten zijn”, aldus Hannink. “Ten eerste is het nooit onze opzet geweest om het volledige bedrag dat nodig is, op korte termijn volledig te genereren. Dat is ook niet direct noodzakelijk, aangezien de parochie over enige reserves beschikt waaruit het orgel gefinancierd kan worden. Aankoop, restauratie en plaatsing hoeven vanwege de financiën dus geen vertraging op te lopen.”

Wel benadrukt Hannink dat het een wel erg zware aanslag zou zijn op de reserves van de parochie, als het volledige bedrag daaruit geput moet worden. Dat zou toekomstig onderhoud aan de basiliek mogelijk lastig kunnen maken. En juist in de toekomst hoopt het Cultuurfonds in samenwerking de Raalter parochie ook wat opbrengsten uit het nieuwe orgel te kunnen halen. Het is namelijk de bedoeling dat het orgel veel meer gebruikt wordt dan alleen ter opluistering van de erediensten.

“Om aanvullende inkomsten te genereren gaat het Cultuurfonds de komende jaren dan ook meer activiteiten ontplooien”, vertelt Hannink. “Het orgel zal daarbij in combinatie met de basiliek een centrale rol spelen. Met enige regelmaat hopen we concerten te geven waarvoor een (bescheiden) toegangsprijs geldt. Zo kan een deel van de investering voor het nieuwe orgel dus op termijn terugverdiend worden.”

Dat er nu al meer dan een derde van het totaal benodigde bedrag is opgehaald doet zowel het parochiebestuur als het Cultuurfonds erg goed. “Het is verheugend dat de Raalter bevolking en het bedrijfsleven de kerk een warm hart toedragen en het nieuwe orgel helemaal zien zitten. Overigens worden er nog iedere dag cd’s en flessen wijn uit de aanwezige voorraad verkocht, en er komen nog regelmatig overboekingen en toezeggingen vanuit de bevolking en het bedrijfsleven binnen.”

Lees ook

Botsing bij station in Raalte; geen gewonden

RAALTE – Bij het station in Raalte zijn gisteravond twee auto’s op elkaar gebotst. Dat …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.