dakar droom spat uiteen voor van de kamp

De Dakar Rally is uit veiligheidsoverwegingen definitief afgelast. Daarmee is tevens de Dakar-droom van Heinoër Marcel van de Kamp uiteen gespat. Van de Kamp is op dit moment in Lissabon, want hij zou als monteur door de woestijn trekken voor twee racetrucks en twee 4×4 auto’s van het team van Van Deijne.

“Ik baal hier als een stekker van”, aldus de monteur uit Heino in een eerste reactie. Marcel was op 1 januari al per auto vertrokken naar Zuid-Portugal. De grootste en bekendste rally ter wereld zou zaterdag van start gaan in Lissabon en op 20 januari finishen in Dakar. De Franse autoriteiten hadden de organisatie gisteren al gewaarschuwd voor een mogelijke terroristische aanslag in Mauritanië, het derde land waar de rally doorheen trekt.

Ruim een week geleden werden in Mauritanië (Afrika) vier Franse toeristen vermoord en naar aanleiding daarvan gaf Franrijk een negatief reisadvies voor toeristen en voor deelnemers aan de rally. De wedstrijd wordt georganiseerd door de Franse Amaury Sport Organisation (ASO). De ASO benadrukte in de toelichting dat het de eerste verantwoordelijkheid van de organisatie is om de veiligheid van alle betrokkenen bij de rally te waarborgen.

Volgens de organisatie heeft de afgelasting geen gevolgen voor de toekomst van de rally. “Dakar is een symbool en niets kan symbolen vernietigen. We gaan alle hartstochtelijke liefhebbers van de rally in 2009 een nieuw avontuur bieden.” De rally heeft in het verleden al eerder last gehad van de dreiging van terreur en aanslagen. De ASO heeft vaker etappes moeten neutraliseren uit veiligheidsoverwegingen. Vier jaar geleden wijzigde de rally het parkoers uit vrees voor overvallen op de karavaan en werden twee etappes door Mali geschrapt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.