belangstelling voor historische fotos is groot

De website bestaat pas sinds oktober 2007, maar al vanaf het begin heeft raalte-clopedie.nl over belangstelling niet te klagen. Inmiddels bezochten al ruim twintigduizend mensen de website met historische kiekjes over Raalte. Bezoekers komen bovendien niet alleen meer uit eigen land, want de teller herkende inmiddels vaste bezoekers uit maar liefst twintig verschillende landen.

Raalte-clopedie is de site van Richard Woolderink. De Raalter amateurhistoricus heeft het omvangrijke archief verworven van de plaatselijke fotograaf Herman Aa en diens opvolger Wim Kemper. Tienduizenden negatieven en dia’s van ‘Foto Aa’ wil hij digitaal opslaan, opdat zij nooit verloren gaan. De eerste veertigduizend onvervangbare negatieven zijn inmiddels veiliggesteld en daar wordt bovendien regelmatig een backup van gemaakt.

Het digitale archief van Woolderink is daarmee nog lang niet compleet, want Herman Aa fotografeerde naar verluidt zo’n 2.500.000 platen over oud Raalte. Logischerwijs zijn lang niet alle gegevens van de foto’s bekend. De namen van straten, winkels en personen ontbreken nog wel eens, terwijl het toch Richards bedoeling is om bij iedere foto uitgebreide data te verzamelen. Mede om die reden is raalte-clopedie.nl in oktober ook opgezet.

Door veel foto’s op deze site te publiceren lukt het om een grote groep mensen de kans te geven die foto’s te bekijken. “En wie dan toevallig weet wat of wie er op staat kan reageren”, zo zegt Woolderink. “Zo helpen we om alle gegevens en bijbehorende informatie aan de juiste foto’s te koppelen. Als op termijn het totale archief dan goed in kaart is gebracht, is het de bedoeling daar op de een of andere manier mee naar buiten te treden.”

Hoe en wanneer dat gaat gebeuren, wordt bekendgemaakt zo gauw daar definitief meer over te melden is. Een ding is in ieder geval wel zeker, de collectie blijft voor Raalte behouden. De grote belangstelling voor de website gaf tot nu toe bovendien aan dat al het werk van de amateurhistoricus op veel belangstelling kan rekenen. Twintigduizendbezoekers is toch niet mis!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.