annemarie eijsvogels wint kunstwedstrijd

De Raaltese kunstenares Annemarie Eijsvogels heeft met haar schilderij Stroomgedaanten een landelijke wedstrijd gewonnen. De tweede prijs ging naar Leo Olischlager uit Limburg, de derde prijs naar Marijke van Welzen uit Vlaardingen. De wedstrijd was uitgeschreven door Kunstzinnig.nl, dat is een online galerie, marktplaats en magazine waar kunstenaars kunnen adverteren en kunstliefhebbers veel van hun gading vinden.

Volgens de jurylid David Polak, voorzitter van de Kunstweek, bevat Eijsvogels’ winnende compositie speelse vormen en een frisse, aansprekende en beklijvende vlakverdeling “Als je wat vaker naar het werk kijkt krijg je een vertrouwd gevoel, alsof je het al jaren kent”, spreekt Polak vol lof over het werk van de Raaltese. Zelf blijft Annemarie wat bescheidener, maar zegt ze het wel ‘geweldig’ te vinden om te wedstrijd te winnen.

Haar winnende schilderij ‘Stroomgedaanten’ is ontstaan door te experimenteren met vloeibare verfstromen. “Ik kreeg de behoefte om de rol van verf groter te maken”, vertelt Eijsvogels. “Maar de aanleiding tot dit schilderij was een heel krachtige songtekst van Bram Vermeulen, de Steen. Die prachtige tekst zit altijd in mijn achterhoofd en sinds ik hem hoorde is het een onuitputtelijke inspiratiebron gebleken.”

“Bij het schilderij ‘Stroomgedaanten’ begon ik met koude koele kleuren, zoals een blauw en een witte achtergrond”, vervolgt de kunstenares. “De vormen die ontstonden gingen een eigen leven leiden. Ze vroegen om meer dramatiek. Puur gevoelsmatig heb ik er een soort dramatische lucht achter gezet. Het geheel heeft een mysterieuze sfeer. Strijders onderweg naar, ja naar wat? Dat is iedere keer dat je er naar kijkt weer anders.”

Eijsvogels heeft al verschillende van haar werken verkocht en ook al een aantal opdrachten gehad. Een boterham kan ze echter nog niet verdienen met de opbrengsten uit haar schilderwerk, maar nu ze een eigen website heeft krijgt ze al wel meer bekendheid. “Ik kan verf, papier, penselen en doeken kopen van het geld en er de contributie van de Kunstkring van betalen. Schilderen is voor mij vooral ontspannend. In tijden dat ik het in mijn baan zwaar heb, stress heb en tegen frustraties aanloop, is het een welkome tegenhanger.”

Mensen die bij voorbaat al roepen dat ze niet kunnen schilderen of dat ze niet weten wat te bedenken, kunnen op weinig begrip van Annemarie rekenen. “Denk niet bij voorbaat wat het resultaat moet worden! Probeer juist te ontdekken wat je kunt maken met het materiaal waarmee je aan de slag gaat. Zoals een kind dat voor het eerst met blokken speelt. Of vergelijk het met het maken van krabbels tijdens het telefoneren. En wees verrukt en verrast van het resultaat.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.