amerikanen mogen in heino testen met mais

Een vergunningsaanvraag van het Amerikaanse bedrijf Monsanto om in Salland te experimenteren met de oogst van genetisch gemanipuleerde maïs is goedgekeurd. Het ministerie van VROM heeft toestemming verleend dat de multinational een veld met genmaïs mag aanleggen in Salland. Dat moet ergens gebeuren in de buurt van Heino.

De werkzaamheden van Monsanto stuiten in eigen land op veel tegenstand. De genetisch gemanipuleerde maïs is namelijk bestand tegen glyfosaat herbiciden, maar kan er bijvoorbeeld wel voor zorgen dat varkens die het hebben gegeten, onvruchtbaar worden. Glyfosaat herbiciden zijn onkruidverdelgers en een soort van allesdoders. De maïs kan ook na gebruik van dergelijke bestrijdingsmiddelen echter gewoon blijven leven, zo stellen de Amerikanen.

Wat de methode van de Amerikaanse keten allemaal precies voor gevaren met zich meebrengt is niet helemaal bekend. Wel valt ‘genmaïs’ op nu nog onder de wet voor milieugevaarlijke stoffen. Dat wil zeggen dat risico’s voor zowel mens als natuur nog niet helemaal bekend zijn. Tot en met 18 februari kan er bezwaar worden gemaakt tegen het verlenen van de vergunning. Daartoe kun je je richten tot het ministerie van VROM.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.