Home / archiefcentraal / actiegroep vroeg op stap lobbyt in salland

actiegroep vroeg op stap lobbyt in salland

Heb jij hem al gehad? De mail met de oproep het uitgaansleven te vervroegen? Het gaat hier om een e-mail van de actiegroep ‘Vroeg op stap’. Deze groep, die is opgericht in het noorden van het land, pleit voor vervroegde openings- en sluitingstijden van de horeca. Dus niet meer van 00.00 tot 06.00 uur, maar van ongeveer 21.00 tot 01.00 uur. ‘Vroeg op stap’ wil dit bewerkstelligen door het verzamelen van digitale handtekeningen.

De jongeren van tegenwoordig zijn meer en meer op zoek naar kleinere uitgaansgelegenheden. De grote disco’s blijven – net als landelijke dansfeesten – wel bestaan, maar het lijkt erop dat de huiskamer-horeca van vroeger weer opkomt. De Leeren Lampe in Raalte speelt met het nieuwe plan ‘Anno 1856’ zeker in op die verwachte toekomst. Maar het is meteen ook de oplossing voor het probleem van laat uitgaan en nog veel later – of zo je wilt, heel vroeg – thuiskomen.

“De gecontroleerde huiskamer-horeca”, noemt Harold Oosterlaar de aankomende behoefte. En gezien de drukte in de cafés lijkt die trend al ingezet. Daar waar je tien jaar geleden op zaterdagavond nog rustig een barretje kon bezoeken, waan je je nu doorgaans in een kleinschalige disco. Kleiner is beter controleerbaar. En dus zou de nieuwe trend ook wel eens een goede invloed kunnen hebben op alcoholgebruik onder jongeren.

Maar Oosterlaar kent zijn pappenheimers: “Jongeren willen altijd dingen blijven doen die eigenlijk niet toegestaan zijn. Zo willen jongeren van 15 jaar graag naar een horecagelegenheid waar je 16 moet zijn. Zij willen graag vroeg kennis maken met het nuttigen van alcohol, ook al is de toegestane leeftijd 16. Vervolgens willen ze op 16- en 17-jarige leeftijd alweer kennismaken met de zware alcoholhoudende dranken, terwijl je deze pas mag nuttigen vanaf 18 jaar.”

Blijft het probleem van laat naar de kroeg gaan overeind. Hoe later jongeren aanschuiven, hoe groter de kans dat ze vooraf gaan indrinken in de eigen keet. Oosterlaar: “Met het vrijetijdscentrum introduceren wij onderdelen met een programma voor vroeger op de avond. Bioscoop, bowling en een gamecenter bijvoorbeeld, dat begint al rond 20.00 uur. Met daarna de mogelijkheid voor een dansje in de disco. Maar niet tot 06.00 uur. Dat zal wat ons betreft in het toekomstige vrijetijdscentrum inderdaad veranderen. Maar of dat in de rest van de horeca gebeurt, is natuurlijk de vraag.”

Lees ook

Botsing bij station in Raalte; geen gewonden

RAALTE – Bij het station in Raalte zijn gisteravond twee auto’s op elkaar gebotst. Dat …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.