voor moslims begint vandaag het offerfeest

Vandaag begint het Offerfeest. Dit is het belangrijkste feest in de Islam en wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim, die bereid was zijn zoon te offeren in opdracht van God. Er wordt aangenomen dat het zou gaan om zijn zoon Ismaïl, maar dit is door de Koran, het heilige geschrift van de moslims, niet officieel erkend. Het Offerfeest wordt ook wel het Slachtfeest of grote feest genoemd, en staat in verband met het Suikerfeest dat het kleine feest wordt genoemd.

Iedere moslim die er geld voor heeft slacht, volgens halal, op de eerste dag van het Offerfeest een dier en dat is niet goedkoop. Het vlees wordt gegeten en verdeeld onder de armen, buren en familieleden. Het Slachtfeest is tevens het einde van de bedevaart naar Mekka. Het is in Nederland gebruikelijk dat meerdere families gezamenlijk een dier slachten om een overschot aan vlees te voorkomen. Bovendien gaat het vaak om een lam in plaats van schaap.

”Sommige mensen denken dat ze in plaats van een dier te offeren, geld kunnen geven aan arme mensen uit liefdadigheid. Dit is niet juist”, schrijft Cultureel Centrum Medine Raalte op haar website. Het offeren van een dier hoort bij een van de verplichte vormen van aanbidding voor moslims. “Elke vorm heeft een eigen belangrijkheid en geen van hen kan de ander vervangen. Het is bijvoorbeeld ook niet toegestaan om het gebed te verrichten tervervanging van het vasten in de Ramadan.”

Hetzelfde geld dus voor het offeren van een dier. Het brengen van het offer is een onafhankelijke vorm van aanbidding en kan niet vervangen worden door een andere vorm van aanbidding zoals het geven van liefdadigheid. Echter wanneer iemand door dringende redenen niet kan offeren in de drie voorgeschreven dagen, kan hij in dat geval de prijs van een offerdier geven aan een persoon die recht heeft om armenbelasting te ontvangen.

Het ochtendgebed is vanochtend om 09.45 uur. Pas daarna mag er geslacht worden. Overigens lang niet ieder dier komt in aanmerking. Pas wanneer een verkoper van een dier verklaard heeft dat het dier de leeftijd heeft bereikt waarop het geofferd mag worden, en er zijn geen duidelijke aanwijzingen dat dit niet zo zou zijn, mag men uitgaan van de betrouwbaarheid van zijn verklaring en het dier offeren. Zie ook staging2.medineraalte.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.