vanavond eten we tonijn met kappertjesboter

Woensdag visdag! Vistraiteur Roescher uit Raalte voorziet heel Salland al wekenlang van de lekkerste visgerechten. Voor deze week staat gegrilde tonijn met kervel- en kappertjesboter op het menu, eventueel met gepofte aardappelen en maïssalade. Of je maakt natuurlijk een heel andere combinatie, bijvoorbeeld een tonijnsteak met verse salade zoals op de foto.

Tonijn is een verzamelnaam voor enkele soorten oceaanvissen uit de familie der makrelen, de zogenaamde Scombridae. In het bijzonder worden de soorten in het geslacht Thunnus tot de tonijnen gerekend. Tonijnen zijn snelle zwemmers die snelheden kunnen bereiken van bijna 80 km/u. Hun lichaam is dichtbij de staart erg slank, welke diep gevorkt is, en er zijn twee rugvinnen.

Anders dan de meeste oceaanvissen, die wit vlees hebben, heeft de tonijn roze vlees. Dit komt doordat het bloed van de tonijn een hoger percentage zuurstof doorlaat dan dat van andere vissen. Van sommige grotere tonijnsoorten, zoals de blauwvintonijn, is de temperatuur van het bloed hoger dan de watertemperatuur. Dit geeft hen de gelegenheid om in koelere wateren te leven dan andere soorten.

Tonijnen voeden zich met haring, makreel, inktvis en kwallen. Ze komen het gehele jaar voor in de Atlantische Oceaan, Grote Oceaan en de Middellandse Zee. In de lente en zomer trekken ze noordwaarts en komen dan soms in de Noordzee voor. Een aantal tonijnsoorten wordt bedreigd met uitsterven.

In het recept van deze week wassen we eerst de kervel en hakken deze vervolgens fijn. Klop daarna de boter en olijfolie, die op kamertemperatuur zijn, op. Voeg citroensap, peper en fijngehakte kappertjes toe en breng dit alles op smaak met wat zout. Laat de boter opstijven in de koelkast en snijd deze ongeveer tien minuten voor serveren in kleine stukjes.

De tonijn hebben we ondertussen gegrild, naar eigen smaak en inzicht. De tonijn wordt kaal geserveerd met de blokjes boter, die op de vis komen te liggen. Verder kan het gerecht worden aangevuld met bijvoorbeeld gepofte aardappelen of maïssalade. Of een combinatie daarvan. Eet smakelijk!

Ingrediënten

½ bos verse kervel

2 eetlepels citroensap

1 eetlepel kappertjes

Zout en vers gemalen peper

150 gr boter

2 eetlepels olijfolie

500/600 gr sashimi tonijn

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.