kids vragen soms woont hier de kerstman

Met Kerst haal je een kerstboom in huis. Of versier je de tuin met wat lichtjes. Je kunt het ook groter aanpakken. En dat doet de familie Oldenhof aan de Stationsstraat in Raalte. “Kinderen bellen wel eens aan met de vraag: Woont hier de Kerstman?”

Mensen in Raalte en omgeving hebben de tuin vast al wel eens gezien. De tuin ligt dan ook op een ‘opvallende’ locatie, vlakbij het centrum en het station. Rond de kerstdagen licht de tuin als het ware op. Allerlei aan Kerst verwante spulletjes zijn verlicht in de versierde tuin. Ook het huis zelf is versierd, bijvoorbeeld met een ladder en een Kerstman erop. Ook het oor krijgt wat, want er zijn tevens kerstliedjes te horen.

Dit jaar werd – vanwege omstandigheden – de tuin door Hans en zijn vrouw wat later versierd. “Een week voordat alles er neer was gezet dit jaar, kwamen er al wat mensen lopen om te vragen waar die versiering nou blijft?” Dat zegt wel wat. Mensen kijken uit naar de mooi versierde tuin. “We krijgen altijd veel positieve reacties. Mensen blijven even staan kijken of bellen aan om ons te complimenteren”, vertelt Hans trots. “Het mooiste is als kinderen aanbellen en dan vragen of de Kerstman hier woont!”

Bij dit soort bijzonderheden komt altijd de vraag op: Hoe is het begonnen en waar gaat het eindigen? “Het is tien jaar geleden begonnen met een verlicht kerstboompje. Net als iedereen, maar elk jaar werd het weer wat meer. Het begon onze hobby te worden. Neem daarbij de positieve reacties en we hadden reden om het uit te breiden”, zo verklaart Hans.

“Voor volgend jaar hebben we wat nieuws, want dan willen we een soort van stal plaatsen met Jozef, Maria en Jezus. En zo wordt het elk jaar weer wat meer.” Toch zijn er kanttekeningen. Is het wel veilig? Hans: “Veiligheid staat voorop, want stroom kan erg gevaarlijk zijn. Momenteel hebben we erg hoge kosten en alle stopcontacten zijn in gebruik. Wegens gebrek aan stoplichten was er daarom dit jaar ook nog geen plek voor de stal, maar hopelijk vinden we een oplossing.” Wij gaan er in ieder geval vanuit dat we ook de komende jaren van de prachtige tuin kunnen genieten.

Meer foto's