verdeeldheid over rol welstandscommissie

Op initiatief van de VVD werd er gisteravond in zaal Bosgoed in Heeten gediscussieerd over de rol van de welstandscommissie. Die roept de laatst tijd namelijk nogal wat vragen op. Volgens de Raalter VVD moet er zo snel mogelijk worden aangestuurd op het afschaffen van de welstandscommissie. Tijdens het Liberaal Café kreeg de partij wel bijval, maar er bleef verdeeldheid onder het publiek.

De VVD wil kortgezegd een veel minder prominente rol van de welstandscommissie. Bij bouwvergunningen tot een waarde van een half miljoen euro zou deze commissie er al helemaal niet meer aan te pas moeten komen. Volgens de VVD zijn er in de regelgeving voldoende garanties dat er kwalitatief hoogwaardig gebouwd wordt en verder zorgen eigenaren er zelf wel voor dat het totaal er netjes uitziet.

Maar valt er eigenlijk wel wat te klagen op de rol van de welstandscommissie? Tegen de duizenden adviezen die de provinciale welstandscommissie jaarlijks geeft, wordt er slechts in enkele gevallen bezwaar of beroep aangetekend. Bovendien lijkt de toetsing niet tot vertraging in het bouwproces te leiden. Volgens Dirk Baalman van de welstandscommissie Het Oversticht valt er dus weinig op aan te merken.

Tegenstanders van de commissie haalden voorbeelden aan van plaatsen waarin bestemmingsplannen de leidraad zijn van regels. Architecten kennen de regels en maken de plannen volgens die regels. De gemeente controleert vervolgens achteraf. Toch lijkt ook die regelgeving op kritiek te stuiten en dat werd ook gisteren al duidelijk tijdens de thema-avond. Voorlopig is men nog lang niet uitgepraat over de welstandscommissie.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.