prins robby de eerste snackt naar carnaval

Als Prins Robby de Eerste zal Robby Harleman het komende carnavalsseizoen over Stöppelburcht regeren. En wie het beroep van deze vrolijke Raaltenaar kent, veertien jaar geleden begon hij samen met echtgenote Marita in Raalte de cafetaria Robby’s Snacks, zal niet verbaasd staan over diens motto: ‘Ik snack naar carnaval’.

Dit wordt overigens een lang verhaal, want Lauk Bouhuijzen is een prima persman van de Stöppelkaters. Ga er daarom maar eens rustig voor zitten. Of bekijk anders gewoon de foto’s. Dat mag natuurlijk ook.

Behalve een nieuwe prins kreeg Raalter carnavalsvereniging de Stöppelkaters zaterdagavond ook een nieuwe carnavalskraker: de vriendengroep Roalte Wille won de verkiezing Stöppelkraker 2007-2008 met het aanstekelijke ‘t Is Carnaval’. Waarbij vooral de ronduit fantastische kleding van de vrouwelijke leden opviel. Omdat de jury met onder meer Theo Tap het zo moeilijk had, mag ook nummer twee, de Weekendstappers, mee naar de speciale carnavalsuitzending van de Regiotap van Willie Oosterhuis. Deze wordt in de week voor carnaval in De Leeren Lampe opgenomen.

Een nieuwe Prins betekent ook meteen een nieuwe oud-Prins. Wil Osendarp is nu weer veroordeeld tot de rangen der gewone carnavalsvierders, waarvan er zaterdagavond honderden waren in een even volle als gezellige zaal. Een fantastisch jaar, zo vond hij, ondertussen toch wel even treurend omdat hij nu ‘weer een gewone Haarlemmer Mug is die doodgeslagen kan worden tegen de muren van de Stöppelburcht’. Maar de oud-prins mag wel toetreden tot het convent van oud-prinsen. Uit de getoonde film bleek dat een bijzonder clubje levensgenieters te zijn, waar Wil Osendarp een fikse carnavalstriatlon met de nodige hinderlagen door de bossen van outdoorcentre Omni Mobilae voor over had.

Datzelfde convent van oud-prinsen zorgde voor een bijzonder moment; waarschijnlijk voor het eerst in de tientallen jaren lange geschiedenis van de Stöppelkaters betrad de prins van de andere Raalter carnavalsvereniging de Zwabberaars het podium op een Elfde van de Elfde-bal. De net een dag eerder gepresenteerde Prins Ricardo de Eerste mocht samen met oud-prins Ton Groot Beumer van de Stöppelkaters aandacht vragen voor het tweede Rosenmontagconcert (op maandagavond 4 februari 2008) dat de verenigingen gezamenlijk gaan organiseren. Vanaf twaalf uur ’s middags in De Leeren Lampe een anderhalf uur durend muzikaal programma met enkele zeer bijzondere ‘mystery guests’ en na afloop dweilen in de Raalter cafés. Kaarten kunnen nu al via de site staging2.stoppelkaters.nl gereserveerd worden.

Daarna konden de Stöppelkaters even na elf over elf dan ook hun eigen nieuwe Prins presenteren: in de traditionele kattenbak bleek de 44-jarige Robby Harleman te zitten. Gehuwd met Marita en twee kinderen: dochter Melanie (18 jr.) en zoon Damy (16 jr.). Melanie mocht haar vader meteen al als Hofdame ter zijde staan, waarmee de carnavalstraditie voortgezet wordt. De nieuwe prins liep als kind namelijk al mee in de grote Sallandse optocht met ‘Wij hamsteren bier voor de Stöppelkaters’. Later werden dat de ‘Riezebessems’ die avonden aan het bouwen waren aan carnavalswagens. Om na afloop in het Riezebessems-café ‘De Zwarte Arend’ nog gezellig wat na te drinken. Zijn verwachtingen voor het komende carnaval zijn in ieder geval hoog gespannen; ‘Maar op een dieet van patat en frikadel, dan redt u het wel’.

Drie jaar geleden begonnen de Stöppelkaters met een speciaal concours voor het echte carnavalslied en dat blijkt aardig succesvol te zijn. Zes solisten, duo’s, kleine en grote groepen (samen konden ze bij de grande finale nauwelijks meer op het toch niet echt kleine podium) deden mee aan de verkiezing van de Stöppelkraker van het Jaar. De jury onder aanvoering van Vera Aa (van de carnavalswinkel aan de Nieuwe Markt) en met onder meer Theo Tap had het zwaar. Vriendengroep Doar Heijt bezong de culinaire kant van Raalte, waarbij zonder het te weten de toen nog geheime naam van de nieuwe prins werd gezongen. Overigens was het lied een ode aan Sonja Bakker….

De Weekendstappers zien het met z’n allen volgens voorzanger Hein Meijer pas zitten in het weekend en solist Theo de Jong verscheen als dr. Dorrepaal met een bekend motto: ‘Niet prikken maar slikken’.

SOS (Sociëteit Oud of Overtollige Stöppelkaters) haalde alles uit de kast met hun ‘Raalte aan zee’. Strandballen die de zaal in werden geschoten, strandkleding, filmbeelden van ‘Beachclub Leeren Lampe’, palmen in een tuintje in Raalte-Noord en zelfs een regelrechte omkooppoging van Theo Tap bleken toch niet voldoende te zijn voor de winst. Ook de stevige beat onder ‘Het is wel genoeg zo’ van het Deurslenters Duo viel net buiten de prijzen. Met de zege van Roalte Wille kon iedereen goed leven, zeker gezien de fraaie bijna Braziliaans aandoende kleding (toch van echt plastic zakken van Raalter bedrijven gemaakt) van de vrouwelijke leden van het gezelschap dat al vele jaren op de een of andere wijze actief is tijdens carnaval en Stöppelhaene. En volgend jaar februari kan heel tv-kijkend Overijssel beoordelen of de twee Raalter inzendingen voldoen aan de criteria; gezellige carnavalsmuziek voor eigen dorp of stad.

Een nieuw programmaonderdeel was de Tribute to Heaven met artiesten die helaas wijlen zijn. Jos Brink (‘lieve, lieve mensen’) mocht onder meer Freddy Mercury, Johnny Jordaan, Elvis Presley, André Hazes en Prins Bernhard aankondigen. Er gebeuren leuke dingen in het hiernamaals, zo werd wel duidelijk: de nog altijd strak in de minirok gehulde Freddy heeft een oogje op Johnny Jordaan en Tante Leen schijnt iets te hebben met André Hazes. Er is wel een nadeel; in de hemel is het bier ook dood, zo moest Jos Brink spijtig toegeven.

Dat gold zeker niet voor De Leeren Lampe waar na het officiële deel van de avond de groep Lijn 7 voor een echt feestje zorgde tot diep in de nacht. Maar dat is de muzikanten uit Lampegat, al vaker tijdens Stöppelhaene in Raalte actief, wel toevertrouwd. En de naam van de nieuwe prins zei de Brabanders meteen genoeg: ‘Die van Robby’s Snacks?’

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.