opkikker voor raaltese lin kiekebosch

“Nou zeg, ik wist niet dat je zo veel mooie dingen in één dag kon stoppen.” Met die woorden stapte de 12-jarige Lin Kiekebosch woensdagnacht uit de Opkikker-auto, nadat ze een dag door de stichting Opkikker in de watten was gelegd. Zij en haar familie kregen die dag aangeboden na een lange ziekenhuisperiode met ingrijpende operaties, waarbij alles ook nog eens een keer niet helemaal vlekkeloos verliep. Gisteren blikte Lin moe maar voldaan terug op een enerverende dag.

De stichting Opkikker organiseert opkikkerdagen voor kinderen en hun familie die dat vanwege ziekte of ziekenhuis wel kunnen gebruiken. In dit geval was Lin de spil waar het allemaal om draaide, maar de vrijwilligsters Alice en Saskia hadden er alles aan gedaan dat het ook een leuke dag werd voor zus Lieke en vader en moeder Harrie en Agnes.

Lin: “Woensdagmorgen om kwart over acht moesten we al klaar staan. Maar we wisten niet waarvoor, want alles was een verrassing. Toen de bel ging stond er een meneer met een groot ontbijt op de stoep.” Die was van ‘Zwols ontbijt’ en wilde graag meewerken aan de feestelijke dag. Daarna werden Lin en haar familie opgehaald voor een reeks van activiteiten die de hele dag inclusief avond in beslag namen. Maar wat en waar? Stichting Opkikker houdt dat allemaal voortdurend geheim.

Alies en Saskia: “We komen een avond op bezoek bij de familie en dan proberen we ze goed te leren kennen. We vragen ze het hemd van het lijf en op basis daarvan knutselen we een dag in elkaar.” De familie Kiekebosch had zich die avond laten ontvallen dat er in Sinterklaastijd nogal wat chocoladeletters door gingen. En dus kregen ze als eerste activiteit een workshop chocoletters versieren aangeboden bij Bon Bonnerie Borrel in Zwolle. Daar kun je bijvoorbeeld voor een kinderfeestje met een man of tien terecht voor een workshop. Niet in deze tijd van het jaar omdat ze het veel te druk hebben met de feestdagen. Maar speciaal voor deze opkikkerdag wilden ze wel een uitzondering maken.

Beladen met chocoladeletters en ondermeer een zelfgemaakte marsepeinen (op)kikker reed de Opkikker-auto Lin met haar familie naar een luxe lunchroom in Stadshagen. Veel tijd was er niet, want aan de Kamperstraat stond fotograaf Stephan Jansen al te wachten voor een uitgebreide fotoshoot. Visagist Inze Meijer toverde Lin binnen een half uur om in een topmodel waarna Stephan Jansen dik een uur in de weer was om in zijn professionele studio de mooiste foto’s van Lin te schieten. Lin: “Ik heb de laatste jaren veel in de belangstelling gestaan. Maar deze keer was het prachtig.” En natuurlijk werden er ook kiekjes gemaakt van de hele familie. Het resultaat mogen ze vandaag ophalen.

Eén keer weer in de auto probeerden de zusjes Lin en Lieke de volgende bestemming alvast te raden. Op de TomTom stond namelijk Arnhem aangegeven, maar Opkikker had er wel voor gezorgd dat de eindbestemming niet op het scherm stond. Na een tussenstop bij een pizzaria bleek die eindbestemming een spetterende voorstelling van Holiday on Ice in de Rijnhal. In het stuk Romanza hadden Sita en Geert Hoes een mooie gastrol.

Waarom het ziekenhuis?

“Zo’n opkikkerdag krijg je niet zo maar, daar moet je wel wat voor doen”, maakt Lin er een grapje van. Maar eigenlijk is dat ook wel zo. “Ik had beenlengteverschil. Als ze er niets aan zouden doen werd dat uiteindelijk 7,5 centimeter. Dus hebben ze het korte been gebroken en langer gemaakt. Dan zetten ze pennen op je botten en moet je het iedere dag zelf een stukje uit elkaar schroeven.” Op die manier werd Lin’s been in anderhalve maand 4,5 centimeter langer. “Maar toen het frame er af mocht, groeiden de botten niet recht op elkaar. Toen moest het allemaal nog een keer weer.”

Vervolgens moest de groei van het lange been geremd worden. En daar ging het weer mis. “Ze stopten alleen de groei aan de binnenkant van m’n been, zodat ik ook hiervoor twee keer geopereerd moest worden.” De operaties van het verwijderen van het frame en de keer dat ze vergeten waren een zacht watje in de hak van het gips te leggen meegeteld, is Lin de laatste twee jaar veel in het Universitair Medisch Centrum in Groningen geweest. Daar bedachten ze dat ze wel in aanmerking zou mogen komen voor de opkikkerdag.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.