kans op overleven hartstilstand neemt toe

Er zijn maar liefst 2709 vrijwilligers opgeleid voor de bediening van een Automatisch Externe Defibrillator (AED). Dat is concreet het resultaat van ’t project ‘Van niet-deskundige naar Automatisch Externe Defibrillator-helper in de regio IJssel-Vecht’.

Voor mensen die worden getroffen door een hartstilstand is het van belang dat er snel wordt gereageerd. Iedere minuut telt! Uit onderzoek blijkt dat de kans op overleven na een hartaanval het grootst is bij een snelle alarmering, tijdige reanimatie, tijdige professionele hulp en zo vroeg mogelijke defibrillatie. Als binnen vijf minuten na de hartstilstand gedefibrilleerd wordt, dan is het percentage overlevenden 72 procent. Dit loopt al snel terug tot 30 procent als de defibrillatie na die eerste vijf minuten gebeurt. Het is dus van levensbelang dat er zoveel mogelijk mensen een AED kunnen bedienen.

De doelstelling van het project was om 2535 vrijwilligers op te leiden en met 2709 mensen is dit gehaald. Het gaat hier om leden van EHBO-verenigingen en Rode Kruis-afdelingen. Deze beschikken namelijk al over de basis-reanimatievaardigheden. Bovendien kon het project aansluiten bij de organisatiestructuur van deze verenigingen. Gecoördineerd door het GHOR-bureau hebben in totaal 39 EHBO- en Rode Kruisverenigingen hun eigen leden opgeleid. Ook hebben de deelnemende verenigingen ervoor gezorgd dat de herhalingscursussen AED geborgd zijn binnen de reguliere herhalingslessen EHBO en/of reanimatie.

Provincie Overijssel wilde deze ontwikkeling stimuleren en heeft bij de start van het project in september 2005 een éénmalige subsidie toegezegd van ruim 68.000 euro. Vanuit deze subsidie hebben alle deelnemende verenigingen een tegemoetkoming ontvangen in de opleidingskosten per vrijwilliger. Ook hebben zij met dit geld oefen-AED’s kunnen aanschaffen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.