diabetestest bij apotheek schot in de roos

Sinds vorige week woensdag schenken huisartsen, apotheken en ziekenhuizen extra aandacht aan diabetes. Dat is in het kader van de wereldwijde diabetesdag die woensdag 14 november werd gehouden. Omdat suikerziekte de belangrijkste ziekte in Nederland dreigt te worden, wordt die aandacht hier verspreid over een veel grotere periode dan één dag. Tot 7 december staat diabetes of suikerziekte centraal.

Vandaag was er een inloopdag bij de Raalter Apotheek. De hele dag was er een verpleegkundigde aanwezig, die voor iedereen die dat maar wilde de bloedsuikerspiegels kon bepalen. En dat heeft de apotheek geweten, want het was een drukte van komen en gaan. Hieronder een verslag van apotheker Dirk-Jan Seckel.

“De aanloop was boven verwachting. Zo’n 100 belangstellenden hebben een bezoekje gebracht aan de apotheek in Raalte. De bloedsuikerwaarde kon binnen vijf seconden met een vingerprikje worden gemeten. De betekenis daarvan werd gelijk in de Raalter Apotheek besproken. Het merendeel had normale waarden, maar een enkeling werd doorverwezen naar hun eigen huisarts.”

“Om 8.30 uur stonden de eerste geïnteresseerden al op de stoep, terwijl pas vanaf 9.00 uur kon worden geprikt. Gelukkig was de verpleegkundige er al iets eerder en konden de eersten al snel worden geholpen. Na het meten kregen zij een documentje mee, waarop vermeld stond wat hun waarde was. Daarnaast werden desgewenst enkele folders meegegeven over de achtergronden van diabetes.”

“Dat de aanloop groot zou zijn, zal er mee te maken hebben dat mensen het steeds belangrijker vinden om veel te weten over hun gezondheid. De apothekers willen met deze actie niet alleen aandacht vragen voor het groeiende diabetesprobleem, maar ze willen mensen ook laten zien dat farmaceutische zorg meer is dan het verstrekken van medicijnen alleen.”

“Het grote voordeel van het meten bij de apotheek is enerzijds het laagdrempelig karakter, anderzijds de korte lijnen met de Raalter huisartsen, zodat mensen gericht kunnen worden doorverwezen naar hun eigen huisarts. De gehouden diabetestestdagen zijn dan ook vanuit de apothekersorganisatie KNMP afgestemd met de landelijke huisartsvereniging (LHV) en de Diabetesvereniging Nederland. De geanonimiseerde resultaten uit Raalte zullen ook worden meegenomen in de landelijke verslaglegging.”

“Al met al kan de apotheek tevreden terugkijken op deze dag. De diabetesverpleegkundige heeft het weliswaar druk gehad, maar de voldoening was des te groter.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.