cda wil info over weren van steenmarter

De steenmarter blijft nog steeds voor overlast zorgen in Salland. De Raalter CDA-fractie heeft in de persoon van Jan Oostewechel daarom een brief gestuurd naar het college van burgemeester en wethouders. Het CDA wil namelijk graag dat de gemeente de bevolking actief informeert over het weren van marterachtigen, door goede voorlichting te geven en daarbij te verwijzen naar ervaringen elders in het land waar het weren van steenmarters succesvol blijkt te zijn.

De steenmarter is bij de wet een beschermde diersoort die niet mag worden gevangen en/of gedood. De reden hiervoor is: Dat vanuit het verleden hun aantal zeer sterk is teruggelopen. Deze bescherming heeft zijn nut gehad en de laatste jaren is het dier aan een sterke opmars bezig vanuit het oosten en noorden van het land naar de Sallandse gemeenten, zoals ook de gemeente Raalte. In juni van dit jaar schreven wij al over steenmarters in Heeten en in september nog over steenmarters in Raalte.

Desteenmarter staat bekend als een veelzijdig en behendig dier, die niet kieskeurig is tijdens het verwerven van voedsel. Waar de steenmarter en bewoners dicht bij elkaar leven, ontstaat er vaak overlast en schade. In sommige gebieden spreekt men al van een plaag. In zeer korte tijd kunnen steenmarters flinke schade aanrichten aan auto’s, goederen en gebouwen. Vele voorbeelden van schades met hoge kosten zijn bekend, zoals stukgebeten autobekabeling en het wegvreten van geïsoleerde dakplaten en gevels in woningen. De overlast door stank en lawaai geeft ook regelmatig problemen.

De CDA-fractie juicht dan ook toe, dat door de afdeling Beheer en Onderhoud in samenwerking met Plaatselijk Belang Heeten een inventarisatie wordt gehouden van de klachten en schades door marterachtigen. “Hierdoor komt duidelijkheid in de problematiek.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.