raalter kunstenaars exposeren in frankrijk

Al eerder was op Salland Centraal het relaas te lezen over het nieuwe herbergiersechtpaar Lex en Lucie van Hal in de Franse Ardennen. Alle gasten die zij inmiddels ontvangen hebben mijmeren thuis nog geregeld na over de geweldige sfeer, de hartelijke gastvrijheid, het heerlijke eten en hun prachtige huis.

Lex en Lucie hebben zich niet alleen bij de gasten geliefd weten te maken, maar ook de dorpelingen van Tétaigne hebben hen in die korte tijd al in hun hart gesloten. Als er feesten of andere bijzondere aangelegenheden in het dorp worden georganiseerd zijn ‘notre nouveau habitants Hollandais’ zeker van de partij. Zo kwamen ze ook, afgelopen voorjaar, aan de praat met de organisatie van het ‘Festival à la Ferme’, letterlijk vertaald: Festival op de boerderij. Dit festival wordt om het jaar georganiseerd. Op diverse boerenbedrijven in deze streek maakt de normale dagelijkse bedrijfsvoering dan plaats voor diverse uitingen van cultuur zoals muziek, zang, theater en beeldende kunst.

Nu dacht Lucie uiteraard gelijk aan haar kunstzinnige vrienden uit Raalte en polste ze meteen de organisatie of zij oren hadden naar kunst uit Nederland en de Raalter kunstenaars of zij een expositie in een Franse boerenschuur ambieerden. Beide partijen waren direct enthousiast. Zo gebeurde het dat Marieta Bril, Annemarie Eijsvogels en Jos van Westing in het weekend van 22 en 23 september, met de achterbak van de auto vol schilderwerk, naar het zuiden afzakten.

Op de boerderij van Eric Dion werden zij al meteen hartelijk verwelkomd door de boer en zijn vrouw Claudine. In de grote stal waar normaal het koeienras ‘Blondes d’Aquitaine’ bivakkeert werd hard gewerkt door de dorpelingen om een podium op te bouwen uit grote strobalen en planken, daar tegenover was al een enorme tribune voor het publiek verrezen en de lange tafels voor het Franse lunchbuffet van de zondagmiddag – waar zich al méér dan 200 gasten voor hadden aangemeld – stonden al keurig gedekt in het gelid. De aanwezige jonge stieren aanschouwden al die bedrijvigheid met onbevangen nieuwsgierigheid.

Voor de inrichting van de expositie kregen de kunstenaars de vrije hand, de enorme staldeuren mochten gebruikt worden om schilderwerken aan op te hangen, de steunbalken, de muren en speciaal voor de gelegenheid waren er ‘muren’ gebouwd van zowel ronde als rechthoekige strobalen. Alle creativiteit kon worden aangewend om een expositie in te richten in deze wel heel bijzondere ambiance. Naast de ‘artistes Hollandais’ exposeerden ook een aantal lokale kunstenaars met foto’s, schilderijen, houtdraaiwerk en handgemaakte poppen.

Voor een dorp met een ruime tachtig zielen was dit duidelijk een groots evenement en door het heerlijke zachte nazomerweer schatte men het bezoekersaantal, ruim genomen, ergens tussen de vier- en vijfhonderd gasten. De Raalter kunstenaars keken hun ogen uit vanwege de almaar toestromende cultuurminnaars. Op het podium werden diverse toneelstukken opgevoerd door zowel scholieren als een professioneel theatergezelschap, een popkoor zong een Frans-talige medly van jaren-zestig-nummers.

Ook de lunch aan de lange tafels met aan de ene kant het uitzicht op de stieren en de andere kant op de strobalen met kunst was niet iets wat men dagelijks meemaakt. Als klap op de vuurpijl liep er ook een cameraploeg rond van de plaatselijke ‘Ardennaise Television’ om diverse deelnemers aan dit festival te interviewen. Dat probeerden de kunstenaars makkelijk af te wimpelen omdat geen van drieën het Frans voldoende machtig was om er een interview mee te kunnen doorstaan, maar uiteraard wierp Lucie van Hal zich met liefde op als tolk en moesten de kunstenaars er toch aan geloven.

De gastvrijheid, de ambiance, het heerlijke eten, het prachtige weer, de schitterende omgeving en de vele lovende woorden die de bezoekers uitspraken bij het zien van de kunstwerken uit Raalte maakten het tot een succesvol weekend. En wie weet voor herhaling vatbaar gezien het vastberaden uitgesproken ‘au revoir’ door boer Eric.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.