in marienheem en luttenberg is het schoon

In Mariënheem en Luttenberg is het het schoonst. De straten en plantsoenen in het Raalter centrum en ten zuiden daarvan zijn het smerigst. Rond supermarkten en op de schoolroutes is het ook een beetje een bende. Dat blijkt uit een stevig onderzoek van de gemeente. Doel van dat onderzoek: overal in de gemeente moet het schoolcijfer 7 gegeven kunnen worden aan het straatbeeld.

Het is nog niet zo makkelijk in kaart te brengen hoe schoon een straat of plantsoen helemaal is. Het wordt nog ingewikkelder als het een kwestie van ‘vinden’ wordt. Want wat de één wel door de beugel vindt kunnen, vindt de ander een smeerbende. Daar is het uitgebreide onderzoek van de gemeente op berekend. Zo is mensen drie foto’s voorgeschoteld van één straat. De straat was steeds iets smeriger. Als je dan vraagt welke straat nog door de beugel kan, en je vraagt dat maar aan genoeg mensen, dan kom je uiteindelijk tot rapportcijfers voor smerigheidsgraad, of zo je wilt, schoonheidsniveau.

Op dinsdag 25 september houdt de gemeente een inloopavond over het onderzoek ‘Zwerfafval in Raalte, een schone toekomst’. We plozen alvast een beetje rond in het rapport. Daarin komen we bijvoorbeeld tegen dat er in 2002 ook al eens een start gemaakt is om Raalte schoon te krijgen. Eén van de acties: de politie moest eens meer optreden. Uitvoering: de politie heeft twee bekeuringen uitgedeeld en deed toen weer andere – belangrijker – dingen.

Burgeracties (met elkaar de straat schoonmaken) doen het even wel leuk, maar bloeden dood. Hondenpoep en zwerfafval wordt als grootste ergernis ervaren. Graffiti vindt de burger niet zo erg. En Raalte heeft 170 afvalbakken, maar waar die precies staan, weet de gemeente niet. Met plantsoenonderhoud is afgesproken dat het schoonmaken ook bij onderhoud hoort, maar de dienst doet dat niet. Je kunt aan weg en berm wel zo ongeveer zien waar jongeren snoep kopen en waar ze vervolgens naar toe fietsen.

Dat zijn zo een paar opvallende zaken. Maar er zijn er meer. Zo is Raalte eigenlijk gewoon wel schoon. Een zware onvoldoende wordt voor geen enkele weg of plantsoen uitgedeeld. Een vijfje hier en daar, dan nog wat zesjes, maar vervolgens zijn het allemaal zevens of nog hoger. In Luttenberg en Mariënheem bijvoorbeeld is het schoon, maar ervaart men het ook als schoon.

Als je de burger vraagt hoe het nog een stukje beter kan, wordt er vooral gewezen naar de vervuiler. Scholen zelf de troep laten opruimen, vindt 84 procent. Vervuilers beboeten vindt 78 procent. Snackbars, supermarkten, pompstations verantwoordelijk maken voor de eigen omgeving: 76 procent. Vervuilers aanspreken: 72 procent. Voorlichten: 63 procent. En Afvalbakken vaker legen: 62 procent.

Tot slot een gewetensvraag. Wat zou jij doen als je op straat een blikje ziet liggen en je bent dicht bij huis? Meenemen? In de struiken trappen? Of gewoon laten liggen? Tachtig procent zegt het blikje in de eigen prullenbak te gooien. Zelfs als er een afvalbak in de buurt staat, neemt nog zes van de tien mensen het blikje mee naar huis. We hebben even wat rondgelopen in Raalte Centrum en wat dacht je? De straten waren brandschoon. Ook voor de grootste C1000 van Nederland.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.