ijsvogel gesignaleerd is dat nog bijzonder

“Misschien hebben duizenden het beestje al gezien, maar toch…” Het is de laatste zin uit de mail van een bezoekster van Salland Centraal, waarin ze ons laat weten dat ze een ijsvogel heeft gesignaleerd bij de Ramelerleide, langs het kanaal. Is dat nog bijzonder vroegen wij ons meteen af?

“Heel uniek is het niet. Maar wel bijzonder dat je hem ziet”, aldus een IVN-deskundige. “De ijsvogel is namelijk een schuw beestje. Als hij schrikt komt ie ook een tijdje niet meer terug naar die plek. Dat de ijsvogel steeds iets vaker hier te zien is, komt door de warme winters. De ijsvogel heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij géén ijs kan hebben op het water, omdat hij in een vliegduik zijn prooi uit het water vist. Als het water bevriest is dat een klein probleem.”

De IVN-deskundige wist ons verder nog te vertellen dat hij van zo’n tien jaar terug een foto in de Telegraaf wist te herinneren, dat een ijsvogel zich kapot had gevlogen op zo’n ijslaag. “Er kwam nieuw water overheen en toen vroor het weer. Gevolg: ijsvogeltje in een ijsblok. Je kon precies zien hoe hij zijn duik had willen maken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.