Home / archiefcentraal / gb legt uit teveel appartementen in hof plan

gb legt uit teveel appartementen in hof plan

Niet alleen Wim de Hair en Frank Niens van Gemeentebelangen zijn tegen het grote aantal appartementen op het Hofterrein, de hele GB-fractie is tegen.

Fractievoorzitter Carla Hoge: “We hebben in de gemeenteraad vóór het toekomstplan van de Hof gestemd, maar legden een stemverklaring af tégen die appartementen. Niens en De Hair stemden tegen het héle plan, omdat ze nog meer bezwaren hadden. Zij zien tevens niet (zoveel) in de clusterbouw waarbij mensen geen eigen voor- en/of achtertuinen krijgen. Zij denken dat hier geen of onvoldoende markt voor is.” Carla Hoge zet de argumenten tegen 140 appartementen, hoogbouw in meer dan vier bouwlagen en een parkeerkelder nog eens op een rij.

“Om te beginnen is het plan niet interessant voor mensen buiten de gemeente, we zullen dus moeten bouwen naar de behoefte van de eigen inwoners, met name die van de kern Raalte. Als je dan naar de demografische gegevens kijkt, tonen die aan dat de gemeente Raalte qua inwoneraantal vanaf nu tot 2025 kleiner wordt. Maar het aantal huishoudens stijgt met 1.070, zoveel woningen moet je er dus ongeveer bij hebben. We bouwen in Raalte dus alléén voor de gezinsverdunning. Vooral het aandeel eenpersoonshuishoudens groeit. Het besteedbare inkomen loopt achteruit, ook in onze gemeente.”

“Ook makelaars oordelen dat er teveel appartementen worden gebouwd in verhouding tot de eengezinswoningen en vrijstaande woningen. Dat wordt bevestigd door een aantal onderzoeken: De prijzen van appartementen in Overijssel zijn het afgelopen jaar aanzienlijk gedaald en het behoefteonderzoek onder de 1.500 woningzoekenden op de lijst.”

“Slechts 13 procent van de respondenten ziet in dit woningtype iets. Dat zou zich bij 1.500 woningzoekenden vertalen in 195 appartementen voor heel Raalte-dorp. We gaan er voor het gemak vanuit dat een deel daarvan slechts een appartement wil in het centrum van Raalte-dorp, daarin worden wij gesteund door de demografische gegevens omtrent de grijze druk. Resteert, en we nemen het ruim, acht procent appartementen voor Raalte Noord inclusief de Franciscushof. Dat betekent derhalve: 120 appartementen.”

“Op dit moment worden in Salland 1 veertig appartementen gebouwd en voor Sallandse Poort Oost zijn er in 2008-2009 122 gepland. Tezamen is dat 164 ofwel al veertig teveel. Nu al. Als we daar dan nog de 140 appartementen bijvoegen voor de Franciscushof dan bouwen we dus 180 appartementen teveel in Raalte Noord, totaal 302! Bestuurlijk niet te verantwoorden.”

Lees ook

Decemberactie van Gastvrij Wijhe weer van start

WIJHE – De stempelkaarten worden uitgedeeld; de inleverbussen staan klaar. De decemberactie van ondernemersvereniging Gastvrij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.