durfallen door t bos op cross berkenruiters

Alleen op een paard of pony zitten, vinden sommige mensen al doodeng… Laat staan dat je op zo’n viervoeter in vliegende vaart door het bos racet en tegelijkertijd spannende hindernissen en op- en afsprongen moet nemen! De ruiters en amazones die zaterdag meededen aan de Samengestelde Wedstrijd (SGW) van de Heinose ponyclub De Berkenruiters zijn zulke durfallen.

Van start mogen gaan in de spectaculaire cross country is voor hen hét streven. Om het te mogen moet je namelijk voor de andere twee onderdelen, dressuur en springen, voldoende punten hebben binnengehaald. Zo’n 120 ruiters en amazones (uit Texel, Ravenstein, Westerbork en noem maar op) verschenen aan de start voor de SGW, die gehouden werd bij de bossen aan de Berkendijk. De cross, voor B en L pony’s en B paarden, had een lengte van pakweg twee kilometer en leidde dwars door het bos, waar de deelnemers allerlei uitdagende hindernissen wachtte zoals de hooiruif, de waterbak, de Manniesprong, de Berkensprong, de Katapult enzovoorts.

Een nadeel van de cross is, dat je niet bij alle hindernissen tegelijk kunt kijken. Het publiek werd via luidsprekers in het bos op de hoogte gehouden over de verrichtingen van de deelnemers. Dit jaar was voor het eerst bij de waterbak een camera opgesteld, zodat ook bij de consumptietent gekeken kon worden.

De Berkenruiters hadden zich gedegen voorbereid op de cross, wordt duidelijk in een gesprek met Ellen te Wierik. “Instructeur Cor Vreeswijk heeft een paar crosslessen gegeven, waarin het een en ander geoefend werd. Een cross is toch ánders; de paarden/pony’s willen graag, daarom is het belangrijk te weten hoe je het dier goed kan inhouden. Het is niet de bedoeling om tijdens de cross de dieren uit te putten, daarom hanteren we (naast een maximumtijd) óók een minimumtijd. Voor en na de cross vindt een verplichte veterinaire keuring plaats.”

Veiligheid boven alles, stellen De Berkenruiters. Maar een cross is natuurlijk niet geheel zonder gevaren. De schrik was dan ook groot, toen rond het middaguur één van De Berkenruiters tijdens haar race uit het zadel gleed en ongelukkig tegen een boom klapte. De EHBO en de Heinose huisarts Kruizinga waren snel ter plaatse. Op dat moment leek het allemaal nog wel mee te vallen, al zal het slachtoffer nog nader onderzocht moeten worden. Door het ongeval kwam de cross een half uur stil te liggen.

De uitslagen staan hieronder in bijgevoegd pdf-bestand!

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.