diepte van wond bepaalt ernst van vergrijp

BWS Raalte hoopt – zoals eerder gemeld – zo snel mogelijk te beginnen met het herstel van het vroegere Spinhuis aan de BK-straat in Raalte-dorp. Het historische pand schijnt zelfs een gevangenis te zijn geweest. Wij vroegen Geert Hannink, voorzitter van de Historische Vereniging Raalte, naar authentieke informatie over het pand.

Hannink: “Raalte had vroeger een eigen kantongerecht. In de tijd dat er nog sprake was van het kanton Raalte, waaronder ook Wijhe en Holten vielen. Ik neem echter aan dat het Spinhuis in eerste instantie de plek was waar verdachten tijdelijk werden opgesloten. Er zal geen sprake zijn geweest van het huisvesten van lang gestraften. Korte straffen zullen booswichten er waarschijnlijk wel hebben uitgezeten. Voordat het Spinhuis als gevangenis dienst deed, werden boeven in de toren van de Plaskerk opgesloten.”

Lichte vergrijpen – voordat de gemeente Raalte in 1812 ontstond uit het vroegere schoutambt Raalterwoold – werden volgens Hannink afgedaan door de schout. “Voor zwaardere vergrijpen werd de boef voor de drost, van Salland in dit geval, gedaagd”, aldus de kenner van de Raalter historie, die hierover ook nog een leuk verhaal weet te vertellen.

“Indien er bij een vergrijp gewonden vielen, werd aan de hand van de diepte van de wond bepaald of het een zaak voor de schout of drost was. Met behulp van een puntige stok werd de diepte van de wond bepaald! Opvallend is dat in de uit die tijd bewaarde processtukken blijkt, dat – ook toen al – getuigen vaak over een bar slecht geheugen bleken te beschikken. Na een zeer lange vraag van de kant van de schout, werd vaak het simpele antwoord gegeven: Dat weet ik niet meer.”

Het pand aan de BK-straat in Raalte beschikt dus weldegelijk over historische waarde en staat zeker niet zomaar op de monumentenlijst. In het nu nog verwaarloosde pand, dat al enige tijd wordt bewoond door twee kraaksters (die overigens hebben beloofd vrijwillig te zullen vertrekken zodra BWS aan het werk wil), komen vier appartementen. BWS zal, gezien het historische karakter, de buitenkant van het pand volledig intact laten en in oude luister herstellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.