kritische vragen over brede school heino

Een brede school rondom de sporthal aan de Brinkweg in Heino… Een plan dat in Heino niet als zoete koek wordt geslikt. Zo werd donderdagavond in Zaal Oortwijn duidelijk, op een zéér drukbezochte informatiebijeenkomst van de gemeente Raalte over het scholenconcentratieplan.

Doel van de avond, op touw gezet voor omwonenden en andere belangstellenden (en geleid door Jaap Dijkstra) was het plan toe te lichten en duidelijk te krijgen wat er onder de bevolking leeft. Binnen de brede school moeten de basisscholen de Dolfijn, de Springplank, de Gouden Emmer, kinderopvang Bruintje Beer, buitenschoolse opvang Zeppelin en speelzaal Hummeltjeshonk worden ondergebracht.

“Een mager plan, jammer dat ik vanavond gegaan ben”, liet een teleurgestelde bezoeker na afloop weten. “Laat ze eerst goed onderzoeken en daarna presenteren!” Zo werd de gemeente vooral verweten, dat er ten aanzien van het plan nog geen verder onderzoek heeft plaatsgevonden en dat er nog geen concrete cijfers gepresenteerd konden worden (over parkeerplaatsen, aantallen leerlingen basisscholen en kinderopvang, oppervlakten speelruimten, enzovoorts). Veel vragen hadden juist op deze items betrekking. Met andere woorden: Hoe toekomstbestendig is het plan? Maar de gemeente verzekerde dat er terdege landelijk geldende normen op het plan zijn losgelaten. “We kennen de prognoses.”

Ze wees er nadrukkelijk op dat nog géén definitief bouwplan is, maar een ‘vlekkenplan’. Elshof zei – juist in deze voorfase – graag voorstellen te horen op dit ‘inpassingsvoorstel’ van het college. Op de vraag wanneer de rest van het onderzoek bij het college op tafel ligt, werd ‘eind najaar’ geantwoord.

‘Waarom een brede school?’ was een vraag die uitgebreid aan de orde kwam. Elshof sprak over een ‘kwaliteitsslag’. “Ik ben overtuigd van de meerwaarde voor de kinderen.” En hij wees op de voordelen: voorzieningen die nabij zijn, het onderling netwerken van de scholen, enzovoorts. “Het gaat hier om drie separate, losse scholen”, legde directeur Louis Peeters, van het SCOS (Stichting Christelijk Onderwijs Salland) nog eens uit. Ook hij verdedigde de brede school.

Veel tegenstanders lieten daarop hun stem horen. “In mijn vorige woonplaats heb ik negatieve ervaringen met een brede school opgedaan. Dat je niets van elkaar merkt is een illusie”, zo sprak een toehoorder. Iemand anders verweet dat het onderzoek naar de brede scholen vooral op economische gronden berust. “Het is gewoon goedkoper!” En: “Gaat een brede school niet tegen de tendens van meer kleinschaligheid in?”

Ook over de gekozen locatie werden veel vragen afgevuurd. “Waarom geen plan voor locatie De Kampen?”, vroegen veel aanwezigen zich af. Vooral bewoner Hans Grotjohan liet zijn stem horen, die (samen met Ben Reuvekamp) meer dan 1.000 handtekeningen heeft verzameld van tegenstanders. “Waarom heeft de gemeente zó gefocust op één locatie? Is die locatie niet veel te klein? In Heino is veel oppositie, waarom worden we niet gehoord? Als er nu geen draagvlak blijkt te zijn voor dit plan, wat dan?”

Als het wordt afgekeurd, kan het nog jaren duren voordat er een nieuw plan ligt, wat onvoordelig kan uitpakken voor de Dolfijn en de Springplank met hun huisvestingsproblemen”, zo klonk het bezorgd. Elshof gaf toe dat het plan veel impact heeft. “Ik heb begrip voor alle geluiden, we gaan bekijken wat haalbaar is en welke belangen doorslaggevend zijn.”

Met een oproep zitting te nemen in de Klankbordgroep (vooral graag direct omwonenden!) werd de avond besloten. Thema’s voor de Klankbordgroep zijn onder meer verkeersafwikkeling, veiligheid, parkeren en groen, inpassing en uitstraling gebouwen en wijze van overleg. “Laat die mensen die in de Klankbordgroep gaan dan in ieder geval aangeven of ze voor of tegen zijn!”, opperde daarop één van de aanwezigen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.