gemeente raalte schiet juridisch flink tekort

Als het aan de Rekenkamer Raalte ligt dan gaat de gemeente haar besluiten voortaan ook juridisch beter toetsen. Want allerlei plannen kunnen dan wel aan regels, wetten, bestemmings- plannen en weet ik niet al voldoen, ze moeten juridisch ook de toets der kritiek kunnen doorstaan. Daar wordt tot heden te weinig rekening mee gehouden, blijkt uit het onderzoek ‘Juridisch Control – Zeker Weten?’ dat vandaag is gepresenteerd door Cor van Woerkom, voorzitter van de Rekenkamer Raalte.

Ook al formuleert de Rekenkamer in haar negen conclusies dat er nog geen oorzakelijke fouten zijn gebleken, is men van mening dat dit risico vermeden moet worden. De Rekenkamer noemt dus geen voorbeelden, waaruit blijkt dat de gemeente juridisch iets voorzichtiger moet zijn. Maar voorbeelden die er verdacht veel van weg hebben, zijn in de nieuwsarchieven wel terug te vinden.

Zo is een bouwvergunning aan de Aldi vernietigd door de Raad van State, omdat Raalte niet genoeg aandacht had besteed aan voorlichting aan de burgerij. Een eerste gerechtelijke uitspraak in de rioolkwestie zegt dat Raalte de klus aan een ander had moeten gunnen. Nota’s over ontslagregelingen van ambtenaren werden onterecht geheim gehouden. Nu weer wenst Raalte een schetskaart voor de toekomst van een brede school bij de Pauluskerk niet vrij te geven, terwijl de gemeente dat juridisch waarschijnlijk gewoon verplicht is.

Iedere keer door de rechter teruggefloten worden is niet leuk. Maar op den duur kan het ook geld gaan kosten, veel geld. In de rioolkwestie gaat het om tonnen. Als Raalte ook in hoger beroep veroordeeld wordt gaan die tonnen belastinggeld naar aannemer Temmink. Dat had voorkomen kunnen worden als het besluit eerst juridisch beter was getoetst.

Met de overhandiging van het onderzoek aan de gemeente, is het nu aan de gemeenteraad die moet beslissen wat er verder met dit rapport gebeurt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.