vvd minder regels te starten met welstand

De Raalter VVD-fractie wil dat de rol van de welstandscommissie aanmerkelijk wordt teruggedrongen. Bij bouwvergunningen tot een waarde van een half miljoen euro zou deze commissie er al helemaal niet meer aan te pas moeten komen. Volgens de VVD zijn er in de regelgeving voldoende garanties dat er kwalitatief hoogwaardig gebouwd wordt en verder zorgen eigenaren er zelf wel voor dat het totaal er netjes uitziet.

“Daar is een welstandscommissie niet voor nodig. Die verantwoordelijkheid kunnen de inwoners best zelf dragen. Als we met zijn allen willen dat het aantal regels écht wordt teruggebracht, is het afschaffen van de welstandscommissie een mooi begin”, aldus de VVD-fractie.

De VVD-fractie heeft nog wel meer ideeën om regels terug te dringen. Zo wordt voorgesteld om in één of twee buurtdorpen een experiment te starten om het aantal verkeersborden drastisch te verminderen. “Elders in Nederland, zoals in Oudelande, gemeente Borsele in Zeeland, is daar ervaring mee opgedaan met positief effect. Een prachtig voorbeeld van hoe je heel concreet het aantal regels kunt verminderen”.

Volgend voorbeeld om het aantal regels te verminderen is het eenvoudiger maken van het systeem van kapvergunningen. Ben Nijboer, namens de liberalen: “Bijvoorbeeld door een lijst op te stellen met bomen die niet gekapt mogen worden. Daarmee maak je de boel simpeler en blijven de kosten laag. Bijkomend voordeel is dat mensen sneller bereid zullen zijn om nieuwe bomen te planten. Immers: als je nú een boom wilt planten, bedenk je je wel twee keer, omdat je er daarna niet meer de baas over bent. In dat opzicht werkt het huidige systeem averechts”.

De voorstellen zijn inmiddels aan het college overgedragen, die er bij de behandeling van de begroting 2008 op terug zal komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.