politie waarschuwt voor verboden souvenirs

De stroom vakantiegangers is inmiddels goed op gang gekomen. De eerste groep heeft de vakantie echter al weer achter de rug en teert nu op de zelf gemaakte vakantiefoto’s en meegebrachte souvenirs uit het buitenland. Maar veel mensen weten niet dat enkele meegebrachte souvenirs verboden zijn in Nederland… Ze denken er veelal ook niet aan, aangezien de goederen gewoon te koop zijn bij de souvenirkraampjes.

Op het meenemen van koraal, schelpen en inheemse dieren staat bijvoorbeeld een gevangenisstraf. Maar ook goederen die op je vakantieplek worden te koop aangeboden – en waarvan je denk dat het daarom niet strafbaar is – kunnen in Nederland wel verboden zijn. Zo worden er onder andere in Griekenland grote messen en zwaarden aangeboden aan toeristen, maar deze zijn natuurlijk verboden. Je komt er niet ver mee, aangezien ook de luchthavens alert zijn op verboden goederen.

Naast messen en zwaarden worden er ook in veel landen neppistolen (zogenoemde balletjespistolen) verkocht. Deze bijna niet van echt te onderscheiden pistolen, zijn ook verboden. De politie waarschuwt jongeren en hun ouders die naar het buitenland op vakantie gaan geen ‘balletjespistool’ te kopen. Deze speelgoedpistolen, waarmee je kleine plastic balletjes kunt verschieten, zijn in het buitenland legaal te koop en worden door veel jongeren als souvenir meegenomen.

Ze lijken zoveel op echte vuurwapens, dat ze om die reden in ons land verboden zijn. Het gaat er dan om dat deze wapens volgens de ‘Wet Wapens en Munitie’ geschikt zijn voor bedreiging. Vooral in Spanje, maar ook elders worden deze nepwapens veel te koop aangeboden en tijdens de vakantietijd willen vooral jongeren nogal eens zo’n neppistool aanschaffen. Het rondlopen met zo’n pistool is in Nederland echter verboden en kan een hoge geldboete opleveren.

Mocht je desondanks toch een souvenir vanaf je bestemming willen meenemen, houd het dan gewoon bij een ansichtkaart, een sleutelhanger of een t-shirt waar de vakantieplek op staat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.