politie nu ook in salland op mountainbike

Wij zijn ze nog niet tegengekomen, maar de politie in Salland voert sinds kort haar surveillances uit met de mountainbike. In Zwolle, Deventer, Dalfsen en Ommen zijn ze al een vertrouwd beeld in de straat. En daar blijkt het een succes. Met de braderieën en dorpsfeesten in het verschiet gaan we ze hier ook meer zien.

De politiemensen zijn goed aanspreekbaar en kunnen zich op de fiets snel verplaatsen. Met name in de ‘dichtbevolkte’ gebieden als winkelcentra en tijdens markten, braderieën en festivals blijkt de inzet van de mountainbikers succesvol. Geruisloos en razendsnel zijn de collega’s op de plek waar ze nodig zijn. Ook kunnen bikers veel meer waarnemen op de fiets dan vanaf een motor of vanuit de auto. De bikers horen, zien en ruiken uiteraard veel meer dan collega’s die in de auto zitten. Regelmatig zijn ze sneller ter plaatse wanneer er iets mis dreigt te gaan en kan escalatie voorkomen worden. Daarnaast is deze vorm van surveilleren goedkoper, gezonder en ook nog eens beter voor het milieu.

Om biker bij de politie te worden moeten de politiemensen een uitgebreide opleiding volgen. Dit heeft er onder andere mee te maken dat de fiets waarop zij rijden niet alleen wordt ingezet als vervoermiddel maar ook als middel om een verdachte aan te kunnen houden. Daarnaast moeten de bikers ieder jaar een verplichte toets afleggen om hun vaardigheden op peil te houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.