oude gebruiken tijdens de roggemaaiersdag

Moderne oogstmachines hebben de oude oogstgebruiken verdrongen, maar als u nog eens wilt zien (of aan uw kinderen wilt laten zien) hoe vroeger de rogge gemaaid werd, dan kan dat op zaterdag 21 juli tijdens de Roggemaaiersdag. Deze wordt gehouden van 9 tot 12 uur aan de Knapenveldsweg 29, vlakbij Zuivelboerderij De Knapenvelder te Raalte. De entree is gratis.

Op 21 juli zal onder –hopelijk- ruime publieke belangstelling de rogge met de hand gemaaid worden. Deze rogge wordt gebruikt tijdens het oogstfeest en voor de versiering tijdens Stöppelhaene.

Tijdens de koffiepauze wordt de nieuwe Sallandse Boer gepresenteerd. Kinderen kunnen een haantje plakken tijdens deze ochtend en daarnaast wordt gedemonstreerd hoe u uw tuin/woning tijdens Stöppelhaene kunt versieren.

Stöppelhaene stamt uit de tijd dat golvende korenvelden het aanzien van Salland grotendeels bepaalden. Vroeger kwamen de boeren in de oogsttijd altijd handen tekort. Vóór “Sunt Joapik” (25 juli, Sint Jacobus is patroonheilige van de rogge-oogst) moest alle rogge gemaaid zijn.

Veel burgerlui waren verplicht de boeren te hulp te schieten. Met gebundelde krachten werd er dan geoogst. De maaiers legden met zicht en pikhaak de rogge neer. Zij werden op de voet gevolgd door de bindsters in hun witte “Sunt Joapikstuug” die de halmen tot garven samenbonden. Zes garven werden overeind gezet en tot een “gast” gebonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.