ook bij klein bedrag gratis pinnen in supermarkt

Dat het betalen met je PIN-code in Nederland populair is hoef je aan niemand uit te leggen. Per jaar worden maar liefst zo’n anderhalve miljard betalingen via de pinautomaat gedaan. Toch is Currence – het bedrijf dat al de pin- en chipbetalingen regelt – een actie begonnen om pinnen nog meer te stimuleren. Salland Centraal zal vandaag nog een rondje onder de Raalter supermarkten maken om te kijken of zo’n actie ook in de gemeente Raalte wel nodig is. Morgen zullen we dan de reacties van de ondernemers plaatsen.

Uit onderzoek blijkt dat de consument vooral pint als het om bedragen boven de twintig euro gaat. Veel aankopen zullen echter onder dat bedrag blijven. Het gevolg is dat ‘slechts’ dertig procent van de betalingen in de winkels gepind wordt. Bob Goulooze van Currence: “Op zich wel logisch. Vooral toen het pinnen nog maar net kon, werd er op gehamerd dat je bij kleine bedragen beter contant kon betalen. Die regel is echter achterhaald. De meeste ondernemers hebben tegenwoordig een vast tarief, onafhankelijk van het gepinde bedrag.”

Om het pinnen ook bij kleine bedragen te stimuleren is Currence een actie gestart waarbij het voor de consument gratis is om ook die bedragen via de PIN af te rekenen. Het overkoepelende orgaan van de supermarkten (CBL) sluit nu aan bij deze actie. Woordvoerster Miranda Boer: “Vooral vanwege de veiligheid. Het is een risico voor winkels om veel contant geld in huis te hebben.” Naast de verminderde kans op criminaliteit hebben winkels door pinnen minder kosten.

Sinds een aantal jaren hebben de supermarkten met Currence een vast tarief afgesproken, onafhankelijk van het bedrag dat wordt gepind. “Minder contant geld betekent voor ons meer veiligheid en minder kans op fraude door middel van valse biljetten”, zegt een woordvoerder van Albert Heijn. “Vooral jongeren pinnen tegenwoordig meer. De oudere generatie is geneigd kleinere bedragen nog contant te betalen.” Van de 1,5 miljard jaarlijkse pintransacties vindt naar schatting 40 tot 50 procent plaats in de supermarkten, aldus het CBL.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.