het is een hele verantwoordelijkheid

De vakantieperiode is aangebroken en waar de werkende man of vrouw dan zijn koffers gaat inpakken, neemt de jeugd vaak de achtergelaten plekken op de werkvloer in. In winkels is er vaak ook een plaatsje op te vullen. Annemiek Schutte (17) werkt deze zomervakantie bij schoenenwinkel Engelen in Raalte.

Als je deze schoenenwinkel aan de Herenstraat binnenloopt komt de charmante lach van deze dame je direct tegemoet. Dat is ook het motto van de winkel, dat de klant direct geholpen wordt. Zelf is ze daar overigens geen voorstander van. “Als ik zelf winkel, dan wil ik het liefst gewoon rustig rondkijken. Dan is het vaak alleen maar irritant dat er iemand naar je toe komt”, stelt de Raaltese duidelijk.

Schutte is geen groentje in het vak meer. “In oktober werk ik hier al twee jaar.” Ze begon omdat ze ‘gewoon wat geld nodig had’ en inmiddels is ze er niet meer weg te slaan. Ze heeft zelfs een ware schoenentik ontwikkeld, vertelt ze. Maar wat is er nou leuk aan een baantje als schoenenverkoopster? “Nou, je ziet de nieuwste schoenen als eerste. Het is daarnaast leuk om een klant te helpen. Vooral als de klant speciale wensen heeft is het een hele uitdaging om de juiste schoen te vinden.”

De 17-jarige Annemiek is daarnaast niet zomaar een simpele schoenenverkoopster. Ze staat ook aan het hoofd van de kinderafdeling, vertelt ze enthousiast. “Hier heb ik verschillende cursussen voor gedaan. Ik vind het verschrikkelijk leuk om de ‘kids’ te helpen! Het is natuurlijk erg belangrijk dat ze de goede schoenen krijgen. Het is dus een hele verantwoordelijkheid.” En verder nog bezigheden? “Ja, het is natuurlijk niet alleen schoenen verkopen. Nieuwe schoenen worden gecontroleerd en ingeschoven, bestelde paren worden verwerkt. En uiteraard staat opruimen op het programma.”

Erg belangrijk op de werkvloer zijn de collega’s. En Schutte vindt dat ze het op dat gebied goed heeft getroffen. “Ik kan supergoed met mijn collega’s opschieten. We zijn met een klein clubje, dus we spreken elkaar veel. Daarnaast werkt er ook nog een oud schoolvriendinnetje waar ik erg goed mee kan opschieten.”

Vijf weken werkt ze deze vakantie en dan gaat ze genieten van het geld. Een reis naar Berlijn staat op het programma en ook het festival Lowlands wordt met een bezoekje vereerd. En dan is het geld weer op? “Tja, dat is wel wat minder. Het verdient niet zo heel erg goed. Ik ben vaak snel weer door mijn geld heen, want uitgaan is ook een dure kostenpost.” En ze heeft dus een echte schoenentik. “Ik weet niet hoeveel paar schoenen ik heb, heel veel in ieder geval. Gelukkig kan ik ze bij Engelen met korting kopen!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.