burgemeester kan warm onthaal vergeten

Wie de nieuwe burgemeester van Raalte ook wordt, in een erg rustig vaarwater zal die niet terecht komen. Gemeentebelangen en SP doen namelijk niet mee in de sollicitatiecommissie die een nieuwe burgemeester van Raalte moet aannemen. De partijen zijn het oneens met een extra handtekening waarin ze geheimhouding bezweren. Die handtekening is een idee van de Raalter raad zelf, om provinciebaas Jansen een extra garantie te geven dat ze niets uit de sollicitatie naar buiten zullen brengen. Bij de benoeming van Bolhuis was dat destijds vermoedelijk mis gegaan, omdat er wél vertrouwelijke informatie bij de pers terecht kwam. Maar van wie, dat is nooit onderzocht.

Het Hoftheater is met vakantie, maar de raadsvergadering van zojuist had veel weg van een avondje cabaret. Slecht cabaret, dat wel. Het valt zwaar daar een recensie van te maken. Maar we zullen een poging wagen.

Te beginnen met de constatering dat het niet ging over de profielschets. Met die schets was iedereen het wel eens. Het ging meer over de manier waarop, de procedure. Als gezegd, Commissaris van de Koningin Jansen was bovenop de al gewaarborgde vertrouwelijkheid een extra handtekening toegezegd. SP wilde die handtekening niet zetten. Gemeentebelangen wilde die alleen zetten in een bijlage van het raadsbesluit. De rest van de partijen ging akkoord met een handtekening ín het raadsbesluit. En – echt waar – daar struikelde het geheel over. Het werd namelijk een handtekening ín het raadsbesluit. GB en SP wilden overigens wel in de vertrouwenscommissie, maar dan zonder handtekening. Je voelt hem al aankomen: daar kon de rest niet mee akkoord gaan.

En zo krijgt Raalte dus straks een burgemeester, waarbij GB en SP niet meepraten. Dat betekent dat de stem van 13.000 inwoners van Raalte niet meetelt, want ongeveer zoveel stemmen haalden GB en SP bij de verkiezingen. In januari of februari kan die aan de slag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.