bezuinigingen groen door fusie raalte heino

De bezuinigingen op het openbaar groen zijn feitelijk het gevolg van de fusie tussen Heino en Raalte. Dat schrijft Gemeentebelangen in een reactie op vragen van Salland Centraal of de raad ook niet een beetje schuldig is aan de kwaliteit van het onderhoud. GB constateert ook dat het onderhoud minder is dan afgesproken. Vragen zijn al gesteld.

De burgerij zag vanaf het begin al dat de bezuinigingen op het openbaar groen onzalig zouden uitpakken. Toch is het doorgedrukt. Hadden de politieke partijen dat niet kunnen zien aankomen? De VVD reageerde zondag. Vandaag Carla Hoge van Gemeentebelangen. Ze gaat eerst in op de reden van de bezuiniging.

“Er is in Raalte altijd een zuinig beleid gevoerd. De traditioneel lage lokale lasten zijn daar de objectieve getuigen van. Door de herindeling kreeg de nieuwe gemeente structureel veel minder geld uit Den Haag voor het gemeentefonds. Wilden we de lokale lasten relatief laag houden, moesten we keuzes maken op alle beleidsterreinen. Ook op openbaar groen. We gingen groen afstoten, vervingen struiken voor gras en stelden het onderhoudsniveau in de randgebieden bij. Dat laatste is al weer bijgesteld. De raad heeft voor het maaien van velden die als trapveld werden gebruikt weer extra geld uitgetrokken.

Wat betreft het onderhoud van het openbaar groen in de kernen constateren wij, net als diverse inwoners dat dit niet overal het onderhoud krijgt wat we gewend waren, terwijl dat WEL met de gemeenteraad is afgesproken. Maar in hoeverre die drie acties hebben geleid tot het gewenste resultaat, dat vernemen we als raad aan het eind van het jaar. Dan wordt de evaluatie aan de raad ter beschikking gesteld.”

Carla Hoge wil vooral gezegd hebben dat de raad kaders stelt en het college uitvoert. “In die kaders hebben we gesteld dat er geen negatieve aanpassing van de onderhoudsniveaus in de kernen mag komen ten opzichte van het verleden. Het college voert dat uit. De raad controleert dat weer.” Dat is dus aan het eind van het jaar aan de orde.

Maar intussen heeft GB wel vragen gesteld. Want als iets niet goed gaat hoef je niet te wachten te evaluatie. Die vragen gaan over het slechte onderhoud.

Op haar eigen site heeft GB een artikel opgenomen over de onderhoudsniveaus en de zoneringen uit het raadsbesluit van november 2004. Let op, het is stevige kost.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.